511 0

Звънчетата отново имат повод за гордост

Милена Богданова

От 26 до 30 октомври в Прага, Чехия се проведе осми международен фестивал за млади таланти ,,Golden talents in golden Prague", в който взеха участие Велинградските звънчета Николета Сачкова и Венелин Каленов.

В красивия град се събраха 75 участници, които споделиха заедно тези четири дни, изпълнени с песни и веселие. Те бяха разделени в пет възрастови групи. Журито на фестивала беше в международен състав: председател - Damir Basyrov – Чехия и членове –Nuno Figueira - Португалия, Teana Kovacevic - Хърватска, Sergej Rupreht - Словения, Sandi Vovk - Словения, Таня Точева - България, Kulliki Levin - Естония и Maria Tymczyszyn - Полша. Те имаха не лесната задача да определят носителите на призовите места, а конкуренцията беше голяма.

„През тези дни успяхме да разгледаме много забележителности в красивия град и да се запознаем с културата им. Посетихме Часовниковата кула Орлой, която се намира в центъра на Европа. Астрономическият часовник, инсталиран на кулата Орлой на Стария площад, е може би най-голямата забележителност на Прага. Това е най-старият все още работещ астрономически часовник в света. Отидохме на Замъкът Храдчани, който е най-големият дворец в Европа”, казват семейство Казанлиеви. Бил е резиденция на чешките крале от стари времена, а днес – на президента на републиката. Минахме през Карлов мост над река Вълтава, съединяващ старинните централни квартали на Прага Мала страна и Старе место. Минахме и под кулата Прашна брана, която е била един от входовете на стария град. Забавлявахме се на площада на стария град, заедно с улични музиканти и танцьори. Опитахме и от традиционната чешка кухня. Всеки един от дните преминаваше в различни забавления, лудории и песни.

На втория ден децата представиха своите първи песни на роден език. Николета се представи с песента ,,Нека сме различни", а Венелин с ,,Болката от ляво". На втория ден децата изпяха и своите песни на чужд език. Николета изпълни ,,Love runs out”, а Венелин - ,,Billionare”. Българската делегация направи голямо впечатление на журито и всички присъстващи и получиха множество поздравления за изпълненията си. При доста голяма и силна конкуренция, и като най-малка в групата 15-16 години, Николета Сачкова завоюва Второ място, а Венелин Каленов спечели Първа награда в своята група 13-14 години. Те получиха и покани за конкурс в Полша. На гала концертът журито им връчи техните заслужени награди.

През тези четири дни децата срещнаха нови приятели, пяха, забавляваха се и останаха със страхотни впечатления от фестивала и от красивия град.Напиши коментар:


Публикувай