Last news in Fakti

8 Ноември, 2017 12:48 3 165 2

"Възвишение" вдига летвата на българското кино (ВИДЕО)

  • възвишение-
  • филм-
  • роман-
  • милен русков-
  • виктор божинов-
  • българско кино-
  • българска история-
  • революционери

На предпремиерата на филма се появиха и президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева

"Възвишение" вдига летвата на българското кино (ВИДЕО) - 1

Галапремиерата на новия български филм "Възвишение" се състоя снощи в столицата. На събитието дойде целият екип на филма, както и всички актьори. По червения килим премина цяла плеяда от известни български актьори, обществени личности, популярни лица от шоубизнеса и политиката. Сред тях се откроиха президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева.

Сред политическите фигури, които уважиха историческата драма, бяха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на културата Боил Банов и г-жа Малина Едрева.

Преди броени дни авторът на романа „Възвишение” Милен Русков обясни в ефира на bTV, че е искал да избяга от клишето, според което българските революционери са чисти и светли образи, които нямат никакви човешки слабости или страсти. Може би точно това превърна романа му в хит, а сега може би ще издигне и екранизацията му до висоти, които родното кино не е достигало от десетилетия.

Филмът по историята от романа, която е под режисурата на Виктор Божинов, ще тръгне по кината на 10 ноември, а нетърпеливите да видят този различен български филм ще могат да го направят на предпремиерните прожекции, които ще се състоят днес и утре (8 и 9 ноември).

След това филмът ще бъде прожектиран в 65 киносалона у нас, което го прави най-широко разпространеният български филм в новата история на родното кино.

Филмът вече бе показан пред публика в Котел, на светлата дата 1 ноември - Денят на народните будители. Именно Котел е мястото, където се ражда идеята за написването на романа.

„Идеята за романа идва от надпис на котленското училище, който гласи: „Помогни ми да те възвися”, 6 юли 1869 г. Като видях този надпис, реших да напиша книга за българското Възраждане. Това беше непосредственият подтик”, разкри писателят Милен Русков.

„Езикът е езикът на българската възрожденска книжовност, тя е написана на източнобългарския диалект, защото повечето български възрожденски автори са от Източна България. Те са писали на този език, който се е и говорел”, допълни той.

„Първо се чете книгата, мисли се, преживява се и ако се усетиш близък с нещата, които се говори в книгата, тогава тръгват други подтици. При мен като режисьор първият въпрос беше: Става ли от това филм? Първият отговор беше „Не”, защото романът на Милен е голям, задълбочен, многопластов и плашещ. Дали ми е по силите такова нещо, дали по принцип е възможно? Като мина малко време, пък си казах: „Защо не”? Човек трябва да се захваща с трудни неща, да си поставя високи прегради и, дай Боже, да успява да ги прескочи. Запознахме се с Милен, поговорихме за това как мисля и получих неговото доверие”, обясни режисьорът на лентата Виктор Божинов, отговаряйки на въпроса, как се е захванал с "Възвишение".

"Възвишение" вдига летвата на българското кино (ВИДЕО)

Работата по създаването на "Възвишение" е продължила повече от три години, със снимки на над 50 места из цяла България и почти едногодишна постпродукция.

Филмът разказва за обира на Арабаконак през 1872 г. през погледа на Гичо и Асенчо, натоварени с важна мисия от Димитър Общи, (в ролята Филип Аврамов) — да предадат писмо на Левски. Тяхното издирване на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм постепенно е изместен от огорчение и разочарование.

Русков каза още, че е бягал от клишето, че Димитър Общи е лош човек и предател.

„Димитър Общи нито е лош човек, нито е предател, не и по душа, не и по нагласа”, каза авторът.

"Възвишение" вдига летвата на българското кино (ВИДЕО)

„Исках, доколкото е възможно и доколкото е справедливо, да изчистя образа на Димитър Общи. Другото клише, от което исках да избягам, е, че българските възрожденци, специално революционерите, са чисти и светли образи, в които няма никакви човешки слабости или страсти. Това въобще не е вярно. Ако човек прочете историята на българското Възраждане задълбочено и я познава в подробности, ще види, че на българските революционери са били присъщи много човешки слабости, разбира се, и много силни качества. Това са сложни хора, не са изваяни само в черно и бяло, това са пъстри, шарени хора, всичко има у тях. Много по-въздействащо е, когато покажеш хората в цялата им сложност и успееш да убедиш читателя, че въпреки всичките си слабости, тези хора са всъщност героични”, убеден е Милен Русков.

За режисьора Виктор Божинов пък е било важно да избяга от типичната патетика, с която се говори за тези времена. „Задачата беше да останем на нивото на емоциите на героите и на истинските характери в целия диапазон”, обясни той.

Сред актьорите са още и Герасим Георгиев — Геро, Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Димитър Рачков, Христо Петков, Кирил Ефремов, Веселин Анчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 адфдасдсф

    4 1 Отговор
    нямаше ли нови актьори, ми пак използват едни и същи - юлиян вергов, захари бахаров, рачков, малин кръстев тцтцт едни и същи...
  • 2 Наш от село

    9 1 Отговор
    Абе в тоя живот си требе култура колкото и да ти е през .... '