Last news in Fakti

20 Ноември, 2017 01:30 1 230

"Корсар" за първи път на софийска сцена

  • балет-
  • корсар-
  • елдар алиев

Елдар Алиев пристига на 17 ноември в София

"Корсар" за първи път на софийска сцена - 1

На 24 ноември, за първи път на сцената на Софийската опера и балет ще се играе премиерата на балета „Корсар“ от Адолф Адам. Следващите премиерни спектакли през ноември са на 25 и 26.

„Балетът „Корсар“ е един от известните класически балети, който ние ще включим с огромна радост в репертоара си“-разказва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балетната трупа на Софийската опера и балет. Сара-Нора се запознава с Елдар Алиев, световноизвестен балетист, хореограф и педагог през 2014 година, на Международния балетен конкурс във Варна. Тогава хореографът обещава да постави в София своя редакция на прочутия балет. Алиев пътува няколко пъти до Операта ни, за да се запознае със състава на балета, с оркестъра и диригентите, които ще работят над „Корсар“. Хореографът е с отлични впечатления от всеки член от балетната трупа на първия ни театър, от дисциплината и таланта на артистите, които Сара-Нора Кръстева ръководи.

Елдар Алиев пристига на 17 ноември в София и ще бъде до 24 ноември, за да е заедно с колегите си от България до премиерата на шедьовъра „Корсар“.

Кой е Елдар Алиев?

Той е хореограф, автор на либретото и художник по осветлението на оригинална и динамична версия на творбата.

Алиев е роден е в Баку, където завършва Хореографското училище. През периода 1979 - 1992 г. е водещ солист на Кировския (Мариинския) театър. По време на работата си там се проявява не само като превъзходен в техническо отношение класически и модерен танцьор, но и като талантлив интерпретатор на изпълнените роли. В творческия му репертоар са водещи партии в балетите „Дон Кихот“, „Легенда за любовта“, „Корсар“, „Лебедово езеро“, „Баядерка“, „Спартак“ и много други.

Географският район на гастролите на Елдар Алиев обхващат повече от 40 страни по света и най-престижните сцени: „Кенеди център“ във Вашингтон, Метрополитен опера в Ню Йорк, Парижката опера, Римската опера, Миланската „Ла Скала“, „Ковънт Гардън“ и театър „Колизеум“ в Лондон, Берлинската държавна опера, театър „Белас Артес“ в Мексико, театър „Колон“ в Буенос Айрес, Операта в Сидни и др. Изпълнителската му кариера включва също изпълнения като гост-солист на балетните трупи на Болшой театър и Австралийския балет.

Като танцьор е работил с най-знаменити съвременни хореографи: Ю. Григорович, Р. Пети, М. Бежар, А. Алонсо, О. Виноградов, В. Василиев, М. Вайнрот. Негови партньорки на сцената са били изтъкнатите балерини: Г. Мезенцева, Г. Комлева, Т. Терехова, С. Гийем, А. МакКероу, Л. Браун, А. Асълмуратова.

От 1992 г. работи в САЩ, където е поканен в качеството на водещ солист в трупата на „Бале Интернасионал“ (Балетен театър на Индианополис), а скоро става неин художествен ръководител. Единствената балетна трупа на Индиана се превръща в професионален колектив от световна класа, изявяващ се пред възторжената публика в Лос Анджелис, Ню Йорк, Монреал, Пекин, Тайпей и много други градове.

През периода 1992 - 2005 г. под ръководството на Елдар Алиев в „Бале Интернасионал“ са създадени повече от 30 спектакъла, в числото на които авторските му версии на спектаклите „Хиляда и една нощ“ на Ф. Амиров, „Лешникотрошачката“ и „Спящата красавица“ на Чайковски, „Жар птица“ на И. Стравински, „Корсар“ и „Жизел“ на А. Адам, „Дон Кихот“ на Л. Минкус и др.

През 1996 г. получава наградата на Бизнес вестника на Индианополис „40 under 40“, присъждана на четиридесетте най-добри ръководители в щата. За принос в развитието на изкуството в САЩ е награден със специална грамота от губернатора на щата Индиана, а 21 юни е провъзгласен от кмета на Индианополис за Ден на Елдар Алиев.

От 2006 г. работи като гост-консултант, педагог, балетмайстор и хореограф с водещите трупи и балетни академии в Европа, Азия и Америка като: Шведски кралски балет, националните балети на Словакия, Китай и Канада, Синсинати балет в САЩ, балет „Юнивърсъл“ в Сеул, Балет на Хонг Конг, Пекинска танцова академия, театър „Масимо“ в Италия, Испански балет.

Елдар Алиев изпълнява също така задължението на художествен ръководител на Унгарския национален балет, изнасял е лекции в Харвардския университет и колежа „Васър“. Влизал е в състава на журито на международни конкурси за балетни артисти в Прага, Сеул, Ню Йорк, Пекин. През 2014 г. е избран за заместник-председател на журито на 26-ия Международен балетен конкурс във Варна.

Творческата съдба на Елдар Алиев се развива така, както предсказва балетният критик Клайв Барнс, който пише в „Ню Йорк Поуст“: „Рядката универсалност и способност да се потопи в глъбините на ролята – това е, което прави Елдар действително изключителен артист, който ще способства в значителна степен за развитието на танцовото изкуство в тази страна“.

Понастоящем Елдар Алиев съвместява работата си на хореограф постановчик с преподавателска дейност по цял свят.

От 2016 г. той е Главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър.

През юни 2016 г. на Елдар Алиев е присъдено званието Почетен професор на Шанхайската държавна консерватория на Народна Република Китай в областта на танца.



Свързани новини