16 Ноември, 2017 14:12 3 121 0

Продава се златно листо от короната на Наполеон (ВИДЕО)

  • наполеон-
  • златно листо-
  • корона-
  • лавров венец-
  • търг-
  • фонтенбло

Короната на Наполеон, вдъхновена от лавровия венец на римския император Юлий Цезар, била украсена с над 50 златни листа

Продава се златно листо от короната на Наполеон (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock / снимката е илюстративна

Златно лаврово листо, откъснато от короната на френския император Наполеон Бонапарт, ще бъде предложено на търг в неделя в околностите на Париж, съобщават световните информационни агенции.

Малката 10-грамова декорация би струвала по-малко от 500 долара, ако се оценява само стойността на метала. Тук обаче, тежест има и историята. Ето защо началната цена на мъничкото листенце, по време на аукциона ще бъде около 300 пъти по-висока.

Според организатора на търга Жан-Пиер Озна ценността на лота не се измерва в теглото ѝ в злато, а с историческото ѝ значение.

Продава се златно листо от короната на Наполеон (ВИДЕО)

Наполеон сам се обявява за император и се коронясва в катедралата "Света Богородица" през 1804 година. В разрез с традицията и въпреки присъствието на папа Пий VII, той сам полага върху главата си златна корона от лаврови листа, в духа на Римската империя. Като оправдание за действията си Наполеон изтъква, че авторитетът му се дължи на самия него, а не на Господ.

Продава се златно листо от короната на Наполеон (ВИДЕО)
Снимка: Osenat auction home

Листото, предлагано на търг, никога не стигнало до церемонията. Преди коронацията Наполеон се оплакал, че короната е прекалено тежка, като заповядал на ювелира, който я създал — Мартен-Гийом Биене, да премахне шест от златните листа. Впоследствие златарят дал по едно листо на всяка една от шестте си дъщери.

Короната на Наполеон, вдъхновена от лавровия венец на римския император Юлий Цезар, била украсена с над 50 златни листа. През 1819 г. тя била претопена.

Очаква се в неделя, по време на търга, който ще се проведе във Фонтенбло, запазеното листо да бъде продадено на цена от 100-150 хиляди евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА