934 0

Продава се златно листо от короната на Наполеон (ВИДЕО)

Короната на Наполеон, вдъхновена от лавровия венец на римския император Юлий Цезар, била украсена с над 50 златни листа

Снимки: shutterstock / снимката е илюстративна
Снимки: shutterstock / снимката е илюстративна
Милена Трачева

Златно лаврово листо, откъснато от короната на френския император Наполеон Бонапарт, ще бъде предложено на търг в неделя в околностите на Париж, съобщават световните информационни агенции.

Малката 10-грамова декорация би струвала по-малко от 500 долара, ако се оценява само стойността на метала. Тук обаче, тежест има и историята. Ето защо началната цена на мъничкото листенце, по време на аукциона ще бъде около 300 пъти по-висока.

Според организатора на търга Жан-Пиер Озна ценността на лота не се измерва в теглото ѝ в злато, а с историческото ѝ значение.

Наполеон сам се обявява за император и се коронясва в катедралата "Света Богородица" през 1804 година. В разрез с традицията и въпреки присъствието на папа Пий VII, той сам полага върху главата си златна корона от лаврови листа, в духа на Римската империя. Като оправдание за действията си Наполеон изтъква, че авторитетът му се дължи на самия него, а не на Господ.

Снимка: Osenat auction home

Листото, предлагано на търг, никога не стигнало до церемонията. Преди коронацията Наполеон се оплакал, че короната е прекалено тежка, като заповядал на ювелира, който я създал — Мартен-Гийом Биене, да премахне шест от златните листа. Впоследствие златарят дал по едно листо на всяка една от шестте си дъщери.

Короната на Наполеон, вдъхновена от лавровия венец на римския император Юлий Цезар, била украсена с над 50 златни листа. През 1819 г. тя била претопена.

Очаква се в неделя, по време на търга, който ще се проведе във Фонтенбло, запазеното листо да бъде продадено на цена от 100-150 хиляди евро.

Франция


Напиши коментар:


Публикувай