598 0

Успех на български артисти в Сърбия

Мат Петрарка, Марияна Добрева и Борис Масларски впечатлиха публика и жури на Кантфест Белград

Константин Карагьозов

Български поети с китара спечелиха награди на Международния фестивал за изпята поезия Кантфест Белград 2017 г. в Сърбия.

Мат Петрарка, американец, който отскоро живее в София, се класира на първо място и свири в стил алтернативен рок, като впечатли публиката с авторската си песен “Run Within”. Втора награда получи Марияна Добрева, опитна певица от Бургас, основател на рок група "Силует". На четвърто място се нареди младият талантив български музикант Борис Масларски, син на известния бард Асен Масларски. Борис спечели с огромна преднина на първия полуфинал.

Кантфест Белград се състоя за четвърта поредна година в сръбската столица между 17 и 20 ноември. Конкурсната програма включваше 24 артисти от Сърбия, Хърватия, Словения, Босна, Македония и България, които изпълниха по две песни в две конкурсни вечери – полуфинал и финал. Полуфиналите се проведоха в град Индиджа и в Белград. Най-добрите 12 участници бяха включени във финалната вечер, която се организира и излъчи от сръбската телевизия Studio B. Събитието беше в стила на риалити формати като „Гласът на България” и “X-Factor”. 4-членно жури в състав Миодраг Якшич (продуцент и издател) , Бранимир Локнер (музиковед), Иван Кичанович (поет с китара, победител на Кантфест 2016) оценяваше изпълненията, а публиката имаше възможност да гласува с SMS-и. Сред членовете на журито и почетен гост на фестивала беше българската кънтри певица и журналистка Лили Друмева.

Организатор на Кантфест Белград, който се провежда за четвърта поредна година, е известният сръбски издател и поет Миодраг Якшич. В края на септември той беше в София в качеството си на жури на първото издание на международния фестивал Sofia Singer Songwriter Fest, организиран от Лили Друмева. Победителите на софийския фестивал получиха право за участие на Кантфест Белград. Кънтри певицата и журналистка, която бе предводител на гостите от България, беше посрещната с голямо уважение и бе наречена „музикална легенда” от водещия на сръбската телевизия.

Един огромен успех за България и за културните връзки между двете страни.

България


Още по темата

 • Сърбия: Косово лъже

  Сърбия: Косово лъже

  Сръбският външен министър Ивица Дачич изрази съмнения относно списъка с държави, признаващи Косово, съобщи B92. Според властите в Косово в списъка ...
  27.11.2017
  2 199
  0

Напиши коментар:


Публикувай