584 0

Канадски филмови дни в България

Българската публика ще види творби, които са заслужили високата оценка на критиката

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Филми с отличия и номинации от Кан и Торонто, от Американската академия и националните награди „Сезар“ и „Canadian Screen”, предлагат на българската публика първите по рода си у нас Канадски филмови дни. Четири игрални и две документални творби, както и две представителни анимационни подборки, могат да бъдат видени от 8 до 11 декември в столичния Дом на киното.

Селекцията е дело на изпълнителния директор на Канадския филмов институт Том МакСорли, както и на изключителния аниматор и художник Теодор Ушев, чийто последен филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ през 2017 година. Те са избрали да покажат на зрителите творби, които са заслужили високата оценка на критиката, фестивалните журита и широката аудитория.

“От многобройните международни успехи на канадските режисьори през последните години, вероятно си мислите, че има нещо специално в тази чиста и студена водя, която тече на север от 49-тия паралел на американския континент. Както тази селекция от впечатляващи нови канадски филми показва, сигурно сте прави!“, подчертава МакСорли.

Заглавията в програмата представят както нови имена, така и изявени творци с опит и международна слава. Те показват различните региони на страната (от Арктика през Монреал до дивите простори на Британска Колумбия) и ни запознават и с творчеството на интересни женски гласове в съвременното канадско кино.

София / България


Още по темата

 • И любимата филмова героиня е...

  И любимата филмова героиня е...

  Рей е най-любимият филмов женски персонаж. Това показва проучване на eBay, съобщи Screen Rant. Героинята на Дейзи Ридли е главният персонаж в ...
  3.12.2017
  1 077
  0

Напиши коментар:


Публикувай