Last news in Fakti

29 Ноември, 2017 18:45 2 900 0

Представиха първата книга за Апостол Николаев-Струмски

  • доц. д-р стефка венкова-
  • апостол николаев-струмски-
  • монография-
  • книга

Доц. д-р Стефка Венкова изследва живота и творческия път на видния музикален деец

Представиха първата книга за Апостол Николаев-Струмски - 1

Днес в Заседателната зала на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" бе представена книгата на доц. д-р Стефка Венкова "Апостол Николаев-Струмски: живот, вдъхновен от музиката".

Апостол Николаев-Струмски е емблематична личност за българската църковна музика. Роден през 1886 година в София, той композира и ръководи църковни хорове. Сред най-известните му творби е музика за „Велико славословие“, която днес е сред най-често изпълняваните композиции православна музика.

Представиха първата книга за Апостол Николаев-Струмски

Монографията на доц. д-р Стефка Венкова е първото изследване за живота и творческия път на видния деец на българската църковна музика. Неговата музика звучи в храмовете и до ден-днешен. Получила е висока оценка както от съвременниците си, така и от поколенията след това. Авторската църковна музика на А. Николаев-Струмски е от най-изпълняваните и записвани.

Представиха първата книга за Апостол Николаев-Струмски

Книгата е посветена на живота, музикалната дейност и творчеството на композитора. Описани са и са изведени основни стилови особености на неговото композиционно творчество, очертано е неговото място и принос в българската муикална култура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА