388 0

Класически заглавия в юбилейния сезон на „Арабеск“

Вълнуващи изненади за любителите на балета

Денис Джамбазов

В програмата на петдесетия юбилеен сезон на балет „Арабеск“, която е замислена като един обзор на тенденциите, посоките и хореографите, които са определящи за развитието на трупата през годините, важно място заемат големите класически заглавия от историята на балетното изкуство и класическата музика.

Пречупени през специфичните стилови търсения на трупата, те са любим обект за претворяване и съвременна интерпретация за много от хореографите на „Арабеск“ през годините и се приемат с любопитство и удоволствие от българската публика. През месец декември балетът ще представи няколко заглавия от репертоара си в тази посока.

„Арабеск“ се открие месеца с атрактивната „Пепеляшка“. Един спектакъл, изпълнен със смешки и грешки, хитроумно забъркани от хореографа Мариана Крънчева, върху вълшебната музика на Прокофиев, костюми Цветанка Петкова-Стойнова, сценография – Екатерина Енева.

Спектакълът ще впечатли малки и големи, ще остане незабравим спомен за един спектакъл, изпълнен с много изненади, смях и радостни емоции от непредсказуемото развитие на така познатата и обичана приказка, обещаха от „Арабеск“.

В месеца на класическите заглавия са включени едни от най-любимите за публиката и най-успешни за трупата спектакли: „Лебедово езеро“, „Дон Кихот“ и „Баядерка“. Докато в „Лебедово езеро” Анна Донева се заиграва с композиционните принципи на

класическото наследство като ги цитира и трансформира, подкрепена от сценографите с една футуристична визия в черно и бяло, в своята „Баядерка” Таня Соколова с хумор изследва взаимоотношенията на персонажите, вкопчени в своите обсесии до степен на саморазруха.

За тях хармонията става възможна едва в небитието – в култовата картина на „Сенките”. Вълнуващо преживяване ни поднасят изумителните солисти на Балет Арабеск - Асен Наков, Теодора Стефанова и Филип Миланов, които с подчертано актьорско майсторство пресъздават интересната интерпретация на образите на Дон Кихот, Санчо Панса и Дулцинея, с които Боряна Сечанова ни въвежда в приключението Дон Кихот.

В програмата е включено и експресивното и завладяващо „Болеро“, един от емблематичните спектакли на балет „Арабеск“, останали в наследство от голямата хореографка и директор на трупата Маргарита Арнаудова. Той неизменно присъства в репертоара на трупата, когато „Арабеск“ гостува със свои програми не само в страната, но и почти във всички задгранични турнета. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 година.

България


Напиши коментар:


Публикувай