786 1

5 декември 1791 г. Умира Моцарт

Венцислав Михайлов

На 5 декември 1791 г. умира Моцарт.

Творчеството на Моцарт е огромно по обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време — общо над 600 композиции, много от които се смятат за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната, оперната и хоровата музика.

Той е сред най-популярните класически композитори.

Моцарт проявява забележителни способности от най-ранна възраст. Той притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар.

На основата на немския зингшпил и на италианската опера-буфа Моцарт създава класическите опери "Отвличане от сарая", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан" и "Вълшебната флейта". Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади („Малка нощна музика“), "Реквием" и други.

Австрия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Кака Гинка
    Отговор
    1 23:30  16.12.17
    Чудесно е че пишете за великите творци - днес все повече младежи не знаят почти нищо за тях.Ироничното в случая е,че цялата информация е "на един клик разстояние",но това просто не ги интересува...

Напиши коментар:


Публикувай