1 029 1

28 декември 1895 г. Братя Люмиер

Те двамата създават кинематографа, магическа дървена кутия, от която изскача великото чудо на модерната епоха, наречено кино

Венцислав Михайлов

На 28 декември 1895 г. Братя Люмиер правят първата платена прожекция на филм в Парижкото Гранд кафе.

Те двамата създават кинематографа, магическа дървена кутия, от която изскача великото чудо на модерната епоха, наречено кино. Те правят първата платена публична прожекции в света. Те организират първите киносалони в световните столици. Те и техни хора снимат и участват в първите филмови ленти, стават първите сценаристи, актьори, оператори, режисьори. За по-малко от десет години те създават документалното кино, кино-комедията, филмите на ужаса, кино-прегледа, първата кино-реклама.

И тъкмо киноиндустрията да се превърне в истински цивилизационен бум, тези двамата казват, че това май вече не им е интересно, че то е само временно забавление за тълпите, че киното няма бъдеще. След което величествено се оттеглят и дълги години се занимават с други, по-важни дела. Като се замисля обаче, това може и да не е ирония на Съдбата, а просто поредният каприз на човешката гениалност.

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Един мармот
    Отговор
    1 09:18  28.12.17
    Първия Биг Брадър ...

Напиши коментар:


Публикувай