3 504 5

Телевизията в новогодишната нощ преди 1989-а

Снимки: socbg.com
Снимки: socbg.com
Константин Карагьозов

В годините, когато Коледата беше невъзможна, а центърът на празниците Нова година, най-дългочаканото събитие бяха лъскавите новогодишни шоу програми на Българската телевизия.

Георги Парцалев и Илия Добрев в сцена от мюзикъла на Хачо Бояджиев „Зех тъ Радке, зех тъ“ (1977), част от новогодишната програма, но не е излъчен навръх празника, а на 1 януари

Тяхното начало води две години след старта на телевизията у нас, припомнят от "Спомени от народната република". Тогава започва излъчването на приветственото новогодишно слово на Тодор Живков, поздравленията на Централната съветска телевизия, както и развлекателна програма с най-известните ни артисти. Така след всевъзможни ограничения, по празниците държавата поразхлабваше колана, пускаше банани и портокали по магазините и канеше наши и чужди изпълнители да забавлява народа от синия екран на празничната трапеза.

Програмата на Българска телевизия за Новата 1983 година е първото BG риалити. В него огромно яйце е пренесено до София през декември с камион. Придвижването му по бул. „Ленин“ си било истинско приключение, огромният макет бил охраняван от пожарна и милиция

Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Димитър Манчев, Васил Попов, Хиндо Касимов и още куп легендарни звезди развличаха зрителите с наистина смешни скечове и спектакли, които се коментираха дни наред. Те в сатирична форма поставяха наболели обществени въпроси, за които беше немислимо да се говори в прав текст.

За реализацията на празничничната телевизионна програма държавата е отделяла огромни суми. Най-скъпата от тях е струвала тогава 750 000 лева (днешни 6 милиона!), а за участието си всеки изпълнител е взимал, колкото е била месечната заплата на един министър. Заснемането им е започвало след края на „Златния орфей“ и завършвало часове преди настъпването на Новата година.

Ласка Минчева режисира новогодишна програма с Никола Анастасов (вдясно) и Димитър Манчев

През онези години, преди една програма да бъде заснета официално във вида, в който да бъде излъчена, задължително е трябвало да бъде одобрена от художествен съвет. В него са влизали членове от Комитета за радио и телевизия, Комитета за културата, от идеологическия съвет към ЦК на БКП. Ако някои скечове от програмата не отговаряли на цензурата, те били изрязвани и наново монтирани.

Две са имената, на които дължим тези незабравими спектакли – Хачо Бояджиев и Младен Младенов – Доктора. Светла им памет! И ако на Хачо силата му е в мюзикълите („Криворазбраната цивлиация“-1975 г., “Зех тъ, Радке, зех тъ”-1977 г.) и пищните сценарии, то запазената марка на Доктора е разнообразна музика, различни изпълнители и кратки скечове между песните. Емблематични са режисираните от него програми “Експрес танго”, “Нощен експрес”, “Експрес под звездите”, “Експрес под дъгите”. А първото т.нар. риалити шоу в България е излъчено в последния ден на 1982 г. Това е 12 часовата новогодишната програма “Яйцето” по сценарий на Йордан Радичков. Започва сутринта и завършва почти до словото на Тодор Живков в полунощ. Авангардната продукция обаче е и най-одумваната през ония години като най-скучна и остава неразбрана от масовата публика.

Никола Анастасов, Георги Калоянчев и Зорка Димитрова в сцена от мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“

Нова година е и времето, когато можеше да се промъкне и нещо западно. Баснословният бюджет за направата на новогодишното шоу, е позволявал да се канят и прочути чужди певци и актьори. Те са черешката на новогодишната торта. Така българите могат да видят актуални за времето си изпълнители като Прешъс Уилсън, Аманда Лиър, Том Джоунс, унгарците от „Неотон фамилия“, „Бони М“, че дори и рецитал на Лепа Брена. Някои идват по покана на телевизията. Така е с момчетата от „Шортс“, изпели хита „Коман са ва“. Парчето остава популярно и след години, но не с оригиналното изпълнение, а с българо-френския кавър на Стефан Данаилов и Вероник Жано, част от новогодишната програма “Съзвездия’ 83”, който много хора си тананикат и днес. Освен наплива от чужди изпълнители, в забавните програми пеят и много от нашите звезди.

С „Шарено котле“ изпращахме почти всяка стара година в соца. Тя е най-широко отвореният прозорец за западни изпълнители преди 1989 г.

Някой път обаче наши съседи като Мия Алексич и Любиша Самарджич са оставяли по-незабравими следи от тези на гости, дошли отвъд океана. Кой не помни „Дай, рибо, рибо, рибо, дай“? От всички програми обаче в челната класация си остават изпълненията на „Иръпшъните“ начело с Тодор Колев и бисери като „Сто кила ракия давам, само да те притежавам…“. Кулминацията на празничната програма през годините е легендарното забавно предаване на телевизията на ГДР „Шарено котле“ и нейният прочут балет, което смело може да наречем корекомът на развлекателните програми от соца.

Новогодишните шоупродукции са сред най-добрите образци на телевизионното забавно изкуство у нас. Те са толкова неотразими и завладяващи, че през първите дни от годината хората със задоволство обсъждат излъчените порции смях и забава по телевизията, а някои скечове и изпълнения се помнят и до днес.

Статията е поместена в новогодишния брой на сп. BIOGRAPH

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДИН
  Отговор
  1 23:07  31.12.17
  *ЕДНО ВРЕМЕ ПРИ ТАТО ИМАШЕ ДЪРЖАВА, ИМАШЕ КУЛТУРА! Голямо кино, голяма поп и рок музика! ТОВА ПОНЕ ГО ИМАШЕ! ДНЕС НЯМА НИЩО! САМО ЧАЛГА! ТЯ СЕ НАЛАГА ОТ ДЪРЖАВАТА В ЛИЦЕТО НА *ББто Едно време се даваха пари за култура, не за чалга имаше човечност! ФАКТИ! 1) През 1985 се класираме 2-ри за ЗИМНА ОЛИМПИАДА след 5 КРЪГА! ДНЕС не минахме и първи кръг с БАНСКО! ЗА КАКВО *** ГИ СТРОИМ ТЕЗИ ЛИФТОВЕ ТОГАВА! ДА СЕ НАЛИВАТ ПЪРИ В НЕЧИИ ДЖОБОВЕ!? 2) Богдана Карадочева пее на ЕКСПО ТОРОНТО КАНАДА 5 дни! Командирована от същия онзи Живков, който сега плюе! Братя Аргирови пеят на ЕКСПО Япония! ***СЕГА НИКОЙ НИКОГО НЕ ИЗПРАЩА, ПЪРВО ЗАЩОТО НЯМА КУЛТУРА И ВТОРО НЯМА КАКВО ДА ПОКАЖЕМ освен Г*АЗИС*

  Коментиран от #2, #3

 • Леле мале
  Отговор
  2 23:31  31.12.17

  До коментар #1 от "ДИН":

  Тази година ББ ще се покланя на Евро чиновниците от утро до мрак! Как да няма нови шоу програми???
 • filo
  Отговор
  3 09:54  02.01.18

  До коментар #1 от "ДИН":

  Глупости, социализма е лъжа, която рухна със закъснение и останаха само спомените, натрапвани от тези, които са били на хранилка.
 • релито е такова
  Отговор
  4 12:40  02.01.18
  Велики артисти и велики времена...Каквото и да говорят и правят днешните-никога не могат да стигнат нивото на тогавашното време...--никога...
 • Геле
  Отговор
  5 21:15  03.01.18
  Да, при тато нямаше циганията ,която ни представи Слави Трифонов.Отвратителна програма на БТВ .Трябваше да се дръпне шалтера на новогодишното отвратително "шоу" на пияния водещ Славчо. За тато не искам и да си спомням ,но за АРТИСТИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРОГРАМИ за сравнение и дума не може да става.БТВ трябва да спре тази простащина!

Напиши коментар:


Публикувай