6 Януари, 2018 18:33 4 754 0

Почина актьорът Вели Чаушев

  • актьор-
  • сатиричен театър-
  • вели чаушев

Актьорът е сред доайените на Сатирата, където играе от 1961 г.

На 83 годишна възраст почина известният актьор Вели Чаушев. Тъжната вест съобщиха от Сатиричния театър на страницата си във Фейсбук.

Актьорът Вели Чаушев е роден на 11 септември 1934 г. в Златоград. Завършва педагогическо училище и една година учителства.

При случайна среща Апостол Карамитев му предлага да кандидатства във ВИТИЗ и без нито един урок родопчанинът се озовава сред бъдещите звезди в театралната гилдия.

След разпределението в Хасковския театър скача направо в Сатиричния театър, където има ярко присъствие – Младия от пиесата на Валери Петров "Когато розите танцуват”, Петров от „Островът” на Борис Априлов, Фенерджията от „Мистерия Буф” на Маяковски, Ковчегофобът от „Седмо, кради по-малко” на Дарио Фо и др.

Актьорът е сред доайените на Сатирата, където играе от 1961 г. В последните години нашумяха моноспектаклите му по стихове на Валери Петров "Разтворен прозорец" и „Сърцето е заложна къща“, припомня сайтът glasove.com.

През годините Чаушев има роли в множество филми и телевизионни постановки. Наред с това, редовно прави записи за Българското национално радио. Изявява се и като автор на детски книги - „Сламчови работи“ и „Ще се видим довечера“.

Ето какво написаха за него колегите му от Сатиричния театър:

"Още един от Големите актьори на Сатиричния театър си отиде от този свят. Актьор на словото - не само от сцената, но и автор - майстор на думите в книгите - поклонение към театъра и към хората на театъра... Човек на вица, артист, горящ в театъра и за театъра... Вели, ще ни липсваш с усмивката си, със съпричастността си към съдбата на Сатиричния театър... Вели, вярваме, че сега си на онзи свят, за да превръщаш в прекрасно слово историята на театъра, за който даде целия си живот... Обичаме те!"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА