1 781 1

12 януари 1976 г. Умира Агата Кристи

Венцислав Михайлов

На 12 януари 1976 г. умира Агата Кристи. Тя е е най-значимият представител на класическата криминална история. Нейният уникален литературен талант надскача ограниченията за държава, расa, възраст…, запленява и интригува. Тя е публикувала 93 романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

Агата Мари Клариса Милър е родена на 15.09.1890 г. За детството си твърди, че е било много щастливо. През 1914 г. се омъжва за Арчибалд Кристи, пилот в Кралския корпус. По време на Първата световна война започва да пише първия си роман, отчасти за да избяга от монотонността на работата си и отчасти за да спечели облог със сестра си, която я предизвиква, че не може да напише добър криминален роман.

„Тайнствената афера в Стайлз“ е публикуван през 1920 г., поради проблем с намирането на издател. Развежда се с Арчибалт през 1928 г., а през 1930 г. се жени за археолога Макс Малоун. Любопитното около нея, е че страдала от нарушение в процеса на писане, наречен дисграфия. Също така е първият автор получил наградата „Гранд Мастър“ на американските писатели на мистерии. Фигурира в „Книгата за рекордите на Гинес“ като най-продаваният автор на художествена литература на всички времена. Творбите ѝ са преведени на 103 езика.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гуньо простия
    Отговор
    1 09:15  12.01.18
    Безсмъртна е! Поклон!

Напиши коментар:


Публикувай