1 797 3

Златните тракийски съкровища се завърнаха в НИМ

Мартин Христов

След триумфалния успех в Норвегия на изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“, в Националния исторически музей (НИМ) отново могат да бъдат видени най-известните златни и сребърни съкровища. Емблематичните красиви златни и сребърни произведения на торевтиката, пластиката и изкуствата гостуваха повече от 3 месеца на музея в Берген.

Подновената експозиция в Зала 2 на НИМ традиционно акцентира върху оригинала на Панагюрското златно съкровище. Посетителите могат да разгледат в представителните витрини сребърните съкровища от Борово (IV век пр. Хр.), Рогозен (ср. V-третата четвърт на IV век пр. Хр.) и Летница (IV век пр.Хр.). Като част от постоянната експозиция остава „Сребърното съкровище от с. Йонково“ (III век пр.Хр.), показано за първи път през лятото на 2017 г. То включва купа с полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана украса от бръшлянова клонка.

Уникалната златна каничка от Могиланската могила (Враца) и сребърният киликс от Александрово от IV век пр.Хр., сребърният скифос с позлата, украсен с глави на богиня, инсигниите на властта – златен нагръдник от могилно погребение от Твърдица, двойната брадва с позлата от Кози грамади, златни накити, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в Казанлъшко представят разказа за тракийските владетели и техните земи.

Традиционен интерес предизвикат редките и изключително интересни накити от проучени гробове в Златиница и Синеморец, както и разнообразието от златни венци и уникалният златен пръстен със сцена на обличане във власт (инвеститура). Специален акцент в експозицията е обецата, представяща богинята Нике в колесница (ср. на III век пр.Хр.). Показани са още огърлици, обеци, апликации за диадема, нанизи от мъниста и сребърни накити, които ще обогатят представата за живота и мисленето на траките в периода V –I век пр. Хр.

Експозицията показва изящни и редки образци на тракийското въоръжение – броня от бронз от Пловдивско (V век пр. Хр.), върхове на копия и др.

Начинът на живот, вярванията и мисленето на траките, живели по българските земи в предримския период разкриват предмети, принадлежали на владетелите и семействата им – ритуални сервизи от злато, сребро и бронз, накити, въоръжение, пластика, чернофирнисови и червенофигурни съдове с изящни сцени (лампа, кратери, скифоси, кантароси, хидрии, кани и т.н.).

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да ви напомня осквернителния процес
  Отговор
  1 00:12  19.01.18
  Да проверят, колко от тях са автентични!!! Божо знае,че навремето, когато падна бай Тошо - музеите бяха изнасяни с ВАГОНИ за Сърбия, а оттам за Италия, Франция, Германия и т.н.!!! Експонатите бяха заменяни с реплики! Сега може да ми бутате минуси и да ме триете ама да знаете, че съм участвал в товаренето на експонати от няколко музея, тогава бях военен и ни ползваха за хамали!!! Разтоварвахме репликите и товарехме на камиони за гарата оригиналите!!
 • Mire
  Отговор
  2 05:39  19.01.18
  Който иска да ги види да дойде има музеи какво ги местят нагоре надолу

  Коментиран от #3

 • Бари Уайт
  Отговор
  3 14:13  21.01.18

  До коментар #2 от "Mire":

  И на мене не ми е ясно, мисля че сме ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА В СВЕТА която си разкарва съкровището, мислят си че хората ще кажата - "АХ КАКВА ВЕЛИКА НАЦИЯ" а всъщност повечето нации имат също големи съкровища ама само ние и макетата сме толкова идиоти да парадираме

Напиши коментар:


Публикувай