19 Януари, 2012 12:06 1 873 0

„Зад кадър“ с 4 награди на фестивала на независимото кино в Лос Анджелис

Филмът „Зад кадър“ на Светослав Овчаров получи поредното международно признание. Лентата спечели четири награди на фестивала на независимото кино  Los Angeles Movie Awards.

Международното жури присъди на българския филм Награда за художествено постижение - Award of Excellence, Награда за най-добра филмова сценография/Best Production Design в лицето на Георги Тодоров-Жози, Боряна Семерджиева и Росица Бакева, Награда за най-добър художник по костюми/Best Costume Design в лицето на Боряна Семерджиева, и Награда за най-добра второстепенна мъжка роля/Best Supporting Actor в лицето на актьора Красимир Доков.

В края на 2010 г. „Зад кадър“ спечели две награди на престижния фестивал в Кайро - приз за режисура и Наградата на критиката. С българския филм бе открит през 2010 г. „София филм фест“. Той е един от трите български филма попаднал в категория "А" в световен план за 2010 г.

„Зад кадър”, продукция на Гала Филм с подкрепата на МЕДИА и НФЦ, в копродукция с БНТ и Ню Бояна Студио. Заснет майсторски от Рали Ралчев, филмът е по досието на оператора Христо Тотев, разработван от Държавна сигурност и разказва историята  на филмов оператор неговата съпруга, разделени от Желязната завеса – тя е избягала с детето им в Западен Берлин, а той е останал в България.

Тя вярва, че само там детето им ще бъде здраво. Той не може без любимата си работа. Снима с най-добрия режисьор, част от партийната върхушка. Служителите на Държавна сигурност педантично наблюдават оператора. Телефонните разговори на семейството се подслушват, писмата им се отварят. Близките му отношения с хората от властта го правят още по-подозрителен.

Тайните служби смразяват отношенията в семейството. Чувствата между съпрузите преминават през любов, отчуждение и омраза. Когато могъщите партийни покровители на оператора рухват, той загубва всичко, което е обичал – семейството си, работата си, смисъла на живота си. Трийсет години по-късно операторът снима историята на своя живот. Онези, които са го преследвали навремето, днес режисират филма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА