1 680 0

Почина композиторът Йохан Йохансон

Причината за смъртта на 48-годишния исландец се разследва

Почина композиторът Йохан Йохансон
Милена Трачева

На 48-годишна възраст почина Йохан Йохансон - исландският композитор на филмова музика, известен с умелото съчетаване на класически звук със съвременна електроника, съобщиха международните информационни агенции.

Йохансон е открит мъртъв в апартамента му в Берлин в петък. За сега причината за смъртта му е неизвестна, а полицията е започнала разследване на случая.

"Дълбоко съм натъжен. Загубих мой приятел. Йохан беше не само един от най-талантливите композитори, но и един от най-интелигентните мъже, които познавам", заяви в официално изявление неговият мениджър Тим Хъсъм.

Йохан Йохансон е роден и израснал в Исландия. Като млад се е изявявал като рок музикант, но по-късно се ориентира към създаването на филмова музика. Освен като композитор, е работил като сценарист и продуцент. Издава и няколко самостоятелни албума.

За музиката си към биографичния филм "Теорията на всичко" (2014), разказващ за живота на Стивън Хокинг, исландецът получи награда "Златен глобус".

През 2016 г. Йохан Йохансон бе номиниран за наградата "Оскар" за оригиналния саундтрак към филма "Сикарио", а музикаата му към филма "Първи контакт" получи номинации за награда БАФТА, "Грами" и "Златен глобус"

Един от последните филми, над които е работил Йохан Йохансон, е "Мария Магдалена". Продукцията трябва да излезе на екран през март.

Германия


Напиши коментар:


Публикувай