2 455 4

Българка от Австралия завеща 1,84 млн. лв. на Националната галерия

Мартин Христов

Националната галерия в София получи дарение от 1,84 млн. лв. (1,44 млн. австралийски долара) от наша родолюбива сънародничка. Сумата е част от завещанието на Маргарита Занеф, родена в България и починала през 2016 г. в Австралия.

Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 60-те години на XX век заедно със съпруга и сина си. В оставеното от нея завещание половината от сумата след продажбата на недвижимото й имущество се дарява на Националната галерия в София, а останалата половина – на намиращата се в Сидни Художествена галерия на Нов Южен Уелс.

По думите на адвокат Уоруик Дън от кантората “Biddulph & Salenger”, изготвила завещанието и извършила разпоредителните действия с наследството, Занеф е била голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото. Дарила е половината от сумата на българската галерия като родолюбив жест към родната си страна, а останалата половина – на австралийската галерия, с признателност към държавата, която я е приела и в която е прекарала голяма част от живота си. Сумата по дарението е била преведена преди дни по сметката на Националната галерия.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 14:12  14.02.18
  Голямо плюскане ще бъде. Тая е луда
 • Б.МЕТОДИЕВ. Б.
  Отговор
  2 15:50  14.02.18
  Оха неочаквано боносче
 • Расулюлах
  Отговор
  3 00:08  16.02.18
  Много луди има все още
 • Ники
  Отговор
  4 15:09  16.02.18
  Сега с цялата сума ще направят ремонт ... на стойност 800 000 лв ... Възложен на фирма близка до ръководството ... спечелена честно с търг дето нали така е направен или обявен че другите да не се справят и така ...

Напиши коментар:


Публикувай