2 007 4

Писатели искат пари и за ксерокопията на книгите им

И сега законът за авторското право предвижда това

Светослава Ингилизова

Български писатели излязоха с писмо до държавата. Те поискаха да получават финансова подкрепа за всяка тяхна книга, взета от библиотеката или преснимана на ксерокс.

И сега законът за авторското право предвижда писателите да получават отчисления за отдаването на техни книги в библиотеките или преснимането им на ксерокс. Но на практика няма механизъм, по който това да се случва, съобщава Нова тв.

„Просто без тази работа се превръщаме в една духовна пустиня”, смята Алек Попов.

А писателите са тези, които могат да утолят жаждата ни. Напоследък – все по-често и с все по-впечатляващи заглавия.

„Проблеми в отношенията между читателя и писателя общо взето няма. Даже напротив – в момента, бих казал, българската литература се радва на подем – един засилен интерес от страна на читателите, което е много хубаво”, коментира Алек Попов.

Приходите от българската литература обаче не растат наравно с интереса към нея.

„За мен също като писател колкото повече хора могат да прочетат книгите ми, но от друга страна – все пак, нещо трябва да се връща и при хората, които създават тези неща, защото в противен случай те не биха могли да ги създават”, заяви още Алек Попов.

Подкрепа авторите получават от разпространението в книжарниците.

По различен начин стоят нещата с библиотеките. Затова писателите пишат, този път не книги, а писмо. И питат: Когато една песен се слуша по радио, в ресторант или на обществено място, носителите на авторски права получават отчисления. Защо това да не се случва книгите?

„Вие знаете, че за 10 лева не мога да купя и една книга дори”, коментира Райка Христова, директор на Регионална библиотека – Благоевград „Димитър Талев”.

Точно толкова струва годишната карта в благоевградската библиотека.

„Бюджетът ни е ограничен, ние купуваме, гледаме всяко ново актуално заглавие да бъде купено, да бъде предоставено на нашите читатели и как ще станат тези отчисления, аз просто не мога да си го обясня това”, обяснява Христова.

Една от идеите е парите да идват от специално създаден фонд.

„Общата идея е, когато правиш такова ксерокопие е част от парите, които се плащат за ксерокс, отиват в съответния фонд. Както и когато купуваш такъв ксерокс, някакви два процента отиват в този фонд”, заяви Алек Попов.

От фонда, освен авторите, повече пари ще получават и библиотеките, така че да попълват лавиците си с нови заглавия. Допълнителни средства във фонда могат да постъпват и ако натам се насочват сумите от ДДС върху книгите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо
  Отговор
  1 09:42  22.02.18
  Народа се скъсва да чете! С министър председател дето е прочел 1 книга направо ще станат милионери!
 • Сульо
  Отговор
  2 15:08  22.02.18
  И аз искам п...ка ма нямааааа. Най добре е да спрем да четем съвременни БГ писатели и издателите ще се откажат да ги издават и ще стоят гладни докато се откажат да пишат или да разберат че не могат да искат повече от един инженер или един работник. Като не им харесва писателството да се захванат с нещо по печелившо. но то така е най-лесно пиеш-пишеш (справка Терзийски) и после айде плащайте ми , че не ми стига за алкохол
 • мамо аз съм пилот
  Отговор
  3 15:54  23.02.18
  Точно тези български плъшоци няма да ми утолят жаждата. Каквато ни е държавата, такъв ни е и спорта, такова ни е киното, такава ни е литературата. Добре че беше училището, за да прочета нещо българско и пак казвам че не струва. Запомнил съм Чичовци и Ян би би ян от даскалото, това е, а не съм спирал да чета- руска, английска литература, хора, изграждащи вселени със словото си. В българско такова чудо няма, така че прав им път, крива им пътека на нашите "автори". Ако се пръкне един Сергей Лукяненко, Дмитрий Глуховски или пък Анджей Сапковски в БГ, може и да си променя мирогледа си, но дотогава съм пас.
 • gencho
  Отговор
  4 12:49  24.02.18
  Аз ли да ги уча как сами да си изкарват парите с писане: "Тая прохладна, благодарение на климатика Дайкин, майска вечер чорбаджи Марко, гологлав понеже не беше ползвал хед енд шолдърс навремето, по халат на Яна-АД, вечеряше с челядта си, все учещи в частното "Света София", на двора закупен наскоро от Олимп-ЮВ с изгоден кредит от Райфайзенбанк."

Напиши коментар:


Публикувай