15 Март, 2018 17:15 4 522 5

Бузлуджа е сред най-застрашените паметници в Европа

  • европа ностра-
  • бузлуджа-
  • паметник-
  • културно наследство

"Европа ностра" и Институтът на Европейската инвестиционна банка обявиха 7-те най-застрашени обекти в Европа за 2018 г.

Бузлуджа е сред най-застрашените паметници в Европа - 1

"Европа ностра", водещата организация за опазване на културното наследство в Европа и Институтът на Европейската инвестиционна банка обявиха най-застрашените обекти в Европа за 2018 г. В програмата "7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа" за 2018 година е и Дом-паметникът на БКП на връх Бузлуджа в Стара планина.

Другите подобни обекти са следвизантийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческият център на Виена в Австрия, манастирският комплекс "Давид-Гареджа" в Грузия, казиното "Констанца" в Румъния, гръцкото сиропиталище "Принкипо" на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед "Гримсби" във Великобритания.

Тези паметници на европейското културно наследство са в огромна опасност, някои поради изоставяне или неадекватно развитие, други поради липса на експертизи или ресурси.

В следващите месеци експерти от "Европа ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка, заедно с други партньори и номинаторите, ще посетят избраните 7 обекта и ще се срещнат с основните заинтересовани страни.

Мултидисциплинарните екипи ще предоставят технически съвети, ще идентифицират възможните източници на финансиране и ще мобилизират широка подкрепа за запазването на тези забележителности. До края на годината специалистите ще формулират осъществими планове за действие за избраните обекти.

Този нов списък на "7-те най-застрашени" се обявява по време на Европейската година на културното наследство, която чества общото културно наследство - на европейско, национално, регионално и местно равнище - и има за цел да насърчи гражданите на Европа да го открият и да се ангажират с него. Предишните списъци бяха публикувани през 2013 г., 2014 г. и 2016 г.

"7-те най-застрашени" за 2018 г. бяха избрани от Управителния съвет на "Европа ностра" измежду 12-те обекта, определени от екип специалисти по история, археология, архитектура, реставрация, проектно анализиране и финанси. Номинациите бяха направени от неправителствени организации или от държавни институции, формиращи част от европейската мрежа от членове и асоциирани организации на "Европа ностра".

Програмата "7-те най-застрашени" е учредена през януари 2013 г. от "Европа ностра" с основен партньор Института на Европейската инвестиционна банка. Тя е вдъхновена от подобен успешен проект на американската организация "Национално обединение за историческо съхранение". "7-те най-застрашени" не е програма за финансиране. Нейната цел е да бъде катализатор за действие и да насърчава "силата на добрия пример". Тя има подкрепата на програмата на ЕС Творческа Европа като част от проекта на "Европа ностра" "Споделено наследство - споделени ценности".

Паметникът Бузлуджа е номиниран за участие в програмата "7-те най-застрашени" от фондация "Проект Бузлуджа", която защитава тезата, че той би могъл да се превърне в пример за опазване и преосмисляне на подобни обекти на историческо наследство в Централна и Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    3 9 Отговор
    Да се събори летящата чиния:)
  • 2 г-н Хокинг

    5 1 Отговор
    Българския Народ е по-застрашен от изчезване кой ще ни помогне А?
  • 3 гост

    1 2 Отговор
    Да го подарим на Илон Мъск. Може да го ползва за летяща чиноя...
  • 4 ОТ ПРОСТИ ТА НАЙ ПРОСТИ

    0 1 Отговор
    В КРАЙНА СМЕТКА ТВА Е ТРУДА НА МАЙКИТЕ БАЩИТЕ НИ И ТЯХНИТЕ РОДИТЕЛИ. ЖЕСТОКА ПОСТРОЙКА КОЯТО ТАКАВА ИЛИ ПОДОБНА НЯМА КОЙ ДА НИ НАПРАВИ В ЖАЛКОТО ПОДОБИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА С ПЕТ ГОВЕДАРСКИ БАЗИ.
  • 5 анонимен

    0 1 Отговор
    Агентите от Кремъл съсипват собствените си паметници. Незнам в кой университет са учили, но очевидно им липсва елементарна култура.