3 339 0

Българската Мона Лиза сред шедьоври на частни колекционери

Портрет на поетесата Светла Ракитин, скръстила ръце като Мона Лиза, е голямата изненада на изложбата "Българска живопис - първата половина на ХХ век - избрано от частно колекции" в изложбен център Шипка 6.

Невероятната изложба, събрала 135 произведения на 50 автори от 24 колекции, е част от „Културна програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018“ на Националния фонд „Култура“, пише epicenter.bg.

Ники Младжов щедро е предоставил на ценителите на изкуството сътворения от Илия Петров през 1941 г. портрет на дъщерята на големия български поет Никола Ракитин - Светла.

Илия Петров е изобразил поетесата в позата на Леонардовата Джоконда, а в ъгълчетата на устата й трепти загадъчна усмивка. Сред шедьоврите, предоставени от Ники Младжов за изложбата, е и картината "Нимфи" на Джон Попов - бизнесменът я е наследил от колекцията на дядо си, който бил добър приятел с много от големите български художници.

"Рибарка" на Дечко Узунов и пейзаж от Васил Бараков допълват приноса на Ники Младжов в изложбата, която може да се види до 1 април. Ръководител на проекта е акад. Светлин Русев, който също е предоставил картини на прочути български майстори от своята колекция.

Венцислав Кадиев, Боян Радев, Антонио Василев, д-р Колю Бянов и Димитър Инджов са сред колекционерите, дали възможност на ценителите на изкуството да се докоснат до шедьоврите на старите български майстори.

Картини на Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Жул Паскин, Николай Райнов, Сирак Скитник, Илия Бешков, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Давид Перец и Стоян Венев са част от грандиозния проект.

"Изложбата е доказателство, че Европа е визионерски континент, люлка на уникални култури", категоричен е проф. Валери Стефанов, председател на Съюза на колекционерите в България. Изложбата ще работи без почивен ден от 11 до 19 часа.


Напиши коментар:


Публикувай