22 Март, 2018 15:30 3 989 0

Героите на Хайтов от "Диви разкази" оживяха в Парламента (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • николай хайтов-
  • борис димовски-
  • здравец хайтов-
  • диви разкази

Откриха изложба с с героите на Хайтов и карикатури на Борис Димовски

Героите на Хайтов от "Диви разкази" оживяха в Парламента (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимки: Факти

Изложба с героите на Николай Хайтов от сборника „Диви разкази“ и карикатури на Борис Димовски бе открита днес в Народното събрание. „Диви“-те разкази на големия български творец оживяха, илюстрирани от талантливи млади творци от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“. Организатори на събитието са фондация "Памет" и наследниците на творците.

Мероприятието бе открито лично от председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. Експозицията, която е по случай 50 години от създаването на творбата, е в подкрепа на българската култура и изкуство, обяви синът на акад. Николай Хайтов – Здравец Хайтов.

Героите на Хайтов от "Диви разкази" оживяха в Парламента (СНИМКИ+ВИДЕО)

По думите му тя неслучайно се открива по време на българското европредседателство и в навечерието на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година.

Героите на Хайтов от "Диви разкази" оживяха в Парламента (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Неслучайно е и в сградата на Народното събрание, тъй като, за да има подкрепа за българската култура, трябва да има и решение на народните представители за повишаване на бюджета за култура“, каза Здравец Хайтов. Той се обяви и за законодателни промени, които да направят така че „дарителите за изкуство и култура да бъдат уважени“.

150-те карикатури на Борис Димовски са подредени в три раздела: България, политически рисунки и шаржове на известни българи. Всичко това художникът рисува майсторски с много доброта, но и с малко ирония и намигване и по-радко - със сатиричен оттенък.

Женският хор и танцьорите от фолклорен ансамбъл "Пирин" пък впечатлиха всички присъстващи на събитието във фоайето на Народното събрание с няколко свои изпълнения по повод големия християнски празник Благовещение.

Героите на Хайтов от "Диви разкази" оживяха в Парламента (СНИМКИ+ВИДЕО)

Бяха изказани благодарности към заместник-кмета на община Благоевград Христина Шопова, както и към ръководителя на ансамбъла - г-н Кехайов за съдействието си, благодарение на което мероприятието беше осъществено пълноценно.

Героите на Хайтов от "Диви разкази" оживяха в Парламента (СНИМКИ+ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА