22 Април, 2018 22:03 1 452 3

Събраха в книга историята на софийските кръчми

  • софийски кръчми-
  • павлина делчева-вежинова

Според журналистката днес ресторантите и кафетата са много шумни

Книга "По дирите на изчезналите софийски кръчми" разказва историята на столицата по един различен начин, говорейки за кръчмите и заведенията от края на 80-те години.

Авторът Павлина Делчева-Вежинова сподели, че в книгата се говори за онези заведения, които са били средище на обществения живот в столицата.

"Аз пиша за кръчмите, ресторантите, сладкарниците, съществували до края на 80-те години. Липсват точно тези места на много хора - художници, писатели, липсват на хора, които искат да се срещнат и да си поговорят", уточни писателката в "България сутрин" по Bulgaria on air.

Според журналистката днес ресторантите и кафетата са много шумни, а освен това хората не говорят, а "забиват" глава в телефоните си.

"Аз много обичам София, дразня се от неща, които не бива да съществуват, от страхотни сгради, които се разрушават. Понякога столицата е мащеха, понякога е майка. София обаче е за всички, София е град за цяла България", категорична е тя.

По думите ѝ идеята за написването на тази книга е тръгнала именно от разговорите с приятели и това превръща творбата в един колективна

"Много бих искала тази книга да бъде прочетена от младите хора. Ще започнат повече да ценят "своите места". Интересно е и да се проследи миналото на един град през призмата на заведенията", завърши писателката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Spec b

    6 1 Отговор
    Контеса, старата "баба Яга", 3те смока (лол), Билкова, екс "Boubles" и други Софийски "забележителности", моля споделете и други култови местета:)

    Коментиран от #2

  • 2 iQ-5

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Spec b":

    ,,Баба Яга" беше наркоманското зборище на София, за кой не знае!

    Коментиран от #3

  • 3 гуньо простия

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "iQ-5":

    "Искаш ли малко смола лековита бързо човече отивай на визита, а ако после гърлото те стяга нека веднага посетиме "Баба Яга"! Най-добрият J***T е във нашия град......Нон стоп, нон стоп ......"