23 Април, 2018 09:48 1 072 3

Музикантите от БНР излязоха на протест

  • бнр-
  • музиканти-
  • протест-
  • симфоничен оркестър-
  • хор-
  • александър велев

Заплатите на множество изтъкнати изпълнители и лауреати от конкурси са минимални

Музикантите от БНР излязоха на протест - 1
Снимка: БНР

Творците от музикалните състави на Българското национално радио излязоха на протест пред сградата на обществената медия. Музикантите от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда на радиото и Оркестъра за народна музика искат увеличение на бюджета на БНР за музикалните състави, за да може заплатите им да се повишат поне с 50 процента, предадоха от медията.

Минималната им работна заплата за миналата година е 570 лв., а средната основна - 660 лв. В съставите на БНР участват изтъкнати изпълнители, много от тях лауреати на международни конкурси.

Ръководството на Националната радиото е солидарно с протеста на творците. Генералният директор Александър Велев също подкрепи недоволните.

"Заложихме увеличение с 20%, но не го получихме", сподели разочарован той.

Намеренията на музикантите са в следващите дни да организират поредица от демонстрации пред Министерството на финансите, Министерския съвет и Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реститутка

    3 6 Отговор
    Музикант къща не храни са казали хората; Какво искат тия сега и без това никой не слуша БНР. Щяла да пребъде музиката благодарение на тях. Тия съвсем изфирясаха вече- все едно няма дискове, мп3-ки и Youtube, където ще пребъде българската музика, но не в тяхно лице естествено. Аман от ерзац творци и артисти, които натрапват никому ненужното си псевдо творчество;

    Коментиран от #2

  • 2 Дедо Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реститутка":

    Музикален инвалид.Пусни си чалга и си наври главата в хладилника.
  • 3 Суйо

    3 0 Отговор
    ЛилитУ тропа в Брюксел за "българите". Камери, микрофони, ПиАр. Друго изкуство за тази година не се предвижда. Особено за живеещите в България. СооРИ! "Гарантирано от ГЕРБ". Тук можеш да видиш билборд с молитва от работещите българи, чистачката да гони престъпниците, Марковски да изкара, че няма катастрофа на Ихтиман, плажа "Корал" да го асфалтират и маркировка да положат, на Цветанов главата да отворят да търсят мозък, но на подобен протест НЯМА кой да обърне внимание. Лауреати, спортисти медалисти, гении от олимпиади - всичко е организирано в 2мин. слава в залата на летището... (затова Григор ни "с,а на суратя" за турнира в София). Държавата мащеха!