24 Май, 2018 06:03 1 059 0

Деца се учат да пишат буквите от глаголицата

  • глаголица-
  • 24 май-
  • писменост

Сирене от слънчоглед, овесени бургери и веганска луканка са в менюто на втория Фестивал на еко и биопроизводителите и арттворците

Деца се учат да изписват сами буквите от глаголицата по време на празника на Садово 24 май, когато започва и вторият Фестивал на еко и биопроизводителите и арттворците. Малчуганите от училищата и детските градини в региона, както и всички малки гости на майските празници в общината се опитват да напишат имената си на глаголица, както и да оформят с глаголически букви първите думи от химна на българската просвета „Върви , народе, възродени” върху дълго 3,50 м платно.

„Всяко дете може да влезе в ролята на български книжовник и да се включи с по една буквичка. Така малките осъществяват първия си досег с ранната българска история, когато тази азбука се е използвала. Меките и заоблени форми на глаголицата са изключително интригуващи за децата. Разкриваме им значението на знаците, които не са изражение само на определени звуци, а разкриват цяла философска система за добродетелен живот”, каза организаторът на феста Нели Дакова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА