Last news in Fakti

29 Май, 2018 00:00 1 685 6

Анжел Вагенщайн се срещна с възпитаниците на Училището на бъдещето в «Камчия»

  • кино-
  • култура-
  • анжел вагенщайн

Кинопанорамата на филмовото творчество на Анжел Вагенщайн се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» до 31 май

Анжел Вагенщайн се срещна с възпитаниците на Училището на бъдещето в «Камчия» - 1

„Четете! Четете! Четете! Цялото човешко знание е в книгите!“, с тези думи световноизвестният български режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн се обърна към учениците от Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ днес по време на творческата среща с децата от Училището на бъдещето.

„Обичам ви и вярвам, че от вас ще станат честни и откровени граждани на България. Дано вашият филм да е по-успешен, от филма, в който живях аз. И знайте - най-великият учител е животът, вашето бъдеще е във вашите ръце“, допълни носителят на множество награди, сред които орден "Стара планина", рицарски орден на Франция, три най-високи ордена на Германия. Срещата на учениците с Анжел Вагенщайн премина при огромен интерес в рамките на Кинопанорама на филмовото творчество на известния режисьор, организирана от Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» и Фондация «Устойчиво развитие за България». Въпроси задаваха и младите гагаринци, и учителите.

Ако трябва днес да заснемете филм за съвременна България, как ще изглежда той, попитаха децата на „Камчия“. „Всяка държава, както и всеки човек, преминава през периоди на криза. Вие сте хората, които ще измъкнат страната ни, сподели авторът на „Криле над България“. Именно с този филм се запознаха и учениците на ЧСУ „Юрий Гагарин“. На въпроса „Как живее човек, който има издадена смъртна присъда?“, творецът отговори: „Чувствам се жив!“. Той разказа, че е преминал през най-жестокото време на миналия век – времето на фашизма, когато получава смъртна присъда. Остава жив, след като бомбамдировките над София разрушават затвора. И въпреки страданията и мъките, от това време са и най-светлите му спомени – за приятелите, с които е делил идеи и вяра. „Най-важното е да останеш верен на себе си, на възгледите си, на своя народ“, коментира твореца.

Анжел Вагенщайн разказа и историята, вдъхновила го да напише „Сбогом, Шанхай!“ - роман, посветен на спасяването на 12 000 евреи, успели да се доберат до устието на река Яндзъ. Сюжетът се родил в Берлинската опера, на среща, предизвикана от световноизвестния диригент Херберт фон Караян с музиканти-евреи, които разговаряли помежду си на китайски език. В момента френската телевизия подготвя многосериен филм по този роман, допълни Вагенщайн. За да филмира историята, френските продуценти се състезавали дълго с режисьори от Холивуд.

По-късно днес в зала „Пленарна“ на Община Варна се проведе творческа вечер на Анжел Вагенщайн и среща с обществеността. Показан бе филмът „Звезди“ – носител на 12 от най-високите филмови награди, сред които от Кан, Единбург, Виена, Акапулко, Национална награда на Германия и др. Филмътводи класацията на игралните ленти, посветени на депортацията на евреите по време на Втората световна война, като след него са "Пианистът" и "Списъкът на Шиндлер".

Кинопанорамата на филмовото творчество на Анжел Вагенщайн се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» до 31 май. В Актовата зала на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ ще бъдат представени още документалният филм „Изкуството като оръжие“ и игралните „Допълнение към Закона за защита на държавата“ и „Звезди в косите, сълзи в очите“.

Анжел Вагенщайн ще се запознае с инициативата на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ „Белите гълъби на мирното детство“, което стартира от Детския комплекс в Ястребино и достигна до над 60 страни по света. Белите гълъби на децата от „Камчия“ вече „летят“ и на борда на Международната космическа станция. Ще посети маяците на приятелството в „Камчия“ - паметникът на загиналите подводничари, скулптурата на децата-антифашисти, символът на доброто „Одуванчик“ и бюст-паметника на маршал Толбухин.

Анжел Вагенщайн е приятел на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и на Фондация „Устойчиво развитие за България“. През април 2016 г. избра „Камчия“, за да представи новата си книга „Серенада за балканска гайда“. Той е автор на над 50 сценария на игрални, документални и анимационни филми. През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал. Автор е на романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Анжел Вагенщайн е най-превежданият български писател за всички времена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Видял и патил

    7 1 Отговор
    Абсолютен демагог и лицемер.

    Коментиран от #2

  • 2 ГосТ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Видял и патил":

    Като всички евреи.
  • 3 Иванов

    2 1 Отговор
    Не бе,този си е истински еврейн, не като руските олигарси. Ще потърся да прочета Петокнижие Исаково, може да е някой апокрифен текст с мистичен отенък от памтивека. Вие знаете ли, че еврейските деца започват да четат на четири годишна възраст Петокнижието на Мойсей и каква чудна Светлина има в тази Книга? Трябва да я опитате някой път, а не само да точите ножа с Аллаху акбар или един път в годината да палите свещи в църква.

    Коментиран от #4

  • 4 Видял и патил

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Каква чудна светлина бе Иванов.
    Работил съм с такива.Не признават никаква религия,мръсни и хардуерно и софтуерно.

    Коментиран от #5

  • 5 Azazel

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Видял и патил":

    Аз пък съм работил конкретно с Анжел Вагенщайн и мога да кажа, че е изключително свестен, добронамерен и услужлив човек. Творбите му (гледал съм доста от игралните филми, на които е сценарист и съм чел два негови романа) са изпълнени с любов към човека - независимо от вяра и етнос, и, въпреки, че често включва еврейската тема, не го прави, заради някаква про-еврейска пропаганда, за да ни внушава, както някои други евреи правят, чувство за вина, а просто, защото подобно на повечето автори, понякога включва някакъв автобиографичен елемент в произведенията си. Относно демагогията - може би си прав, ако визираш политическия му опит. Да, мога да кажа, че, ако просто отворя биографията му, видя цялата комунистическа дейност, в т.ч. - участие в комунистическата съпротива, безспорното му заиграване с ДС, а после - след 1989-та - опита да се направи на дисидент и участието му в създаването на СДС, бих споделил думите ти за него, но, както казах - имал съм си взимане-даване в професионално отношение с него и мога категорично да кажа, че е изключително добронамерен и коректен човек, а и съм го виждал с очите си да помага (на българи, не на евреи!) по различни начини, дори със сериозни суми пари за лечение.
  • 6 Tyй

    8 1 Отговор
    "училище на бъдещето" не е ли училището на миналото в сАвеЦкщия анклав Камчия, дето под губернаторството на др. станка шопова на българите е забранено да влизат, за да "не заразят руските туристи с болести"?

    Само си питам...