13 Юни, 2018 05:45 11 321 4

15 интересни факта за Александър Македонски

  • александър македонски-
  • гърция-
  • персия-
  • култура

1. Александър III Велики

Александър Македонски, известен като Александър III Велики е цар на Древна Македония, фараон на Египет, цар на Азия и на Персия.

Той произхожда от древногръцката династия на Аргеадите от Пелопонес. Името му идва от гръцката дума "Alexo" (защитавам) и "Andr" (човек“). Така името му означава „защитник на хората”.

2. Учител на Александър е Аристотел.

Бащата на Александър, Филип II Македонски, наема Аристотел, един от най-великите философи в историята, за учител на тринадесетгодишния Александър.

Аристотел обучава Александър на всичко, което знае, в продължение на три години – докато Александър навършва 16-годишна възраст, когато става цар на Македония. Майката на Александър, Олимпиада, е дъщеря на епирския цар Неоптолем I.

3. Александър има две деца.

Досега продължават споровете относно сексуалната ориентация на Александър Македонски, но той е имал три жени: Роксана, Статира и Парисат.

Смята се, че Александър е имал две деца: Херакъл (извънбрачен син от любовницата Барсина) и Александър IV (син на Роксана). За съжаление след смъртта му, децата на Александър са убити, още преди да достигнат до зряла възраст.

4. Александър основава над 70 града.

Александър основава над 70 града, от които най-малко 20 нарича в своя чест – най-известният от тях е Александрия в Египет.

Освен това, недалеч от мястото на битката около река Хидаспа (днес тя е известна като река Джелам в Индия), Александър основава град Буцефал, който е наречен така в чест на любимия му кон. Именно в това сражение Буцефал е смъртно ранен.

5. Поклонничеството на гроба на Александър.

Той е един от най-почитаните чуждестранни деятели в Рим, дори много години след неговата смърт. Юлий Цезар, Марк Антоний и Октавиан Август са отивали да се поклонят на гроба на Александър в Александрия.

6. Айлурофобия.

Малцина знаят какво е общото между Александър, Чингис хан и Наполеон. Първото, което идва наум на човек, са плановете за световно господство, но всъщност всички те са страдали от айлуробофия – страх от котки.

7. Александър няма загубено сражение.

Тактиката и стратегията на Александър Македонски и до днес се изучава във военните академи. От времето на първата си победа, когато е на 18 години, до своята смърт (на 32 години), великият пълководец няма нито едно загубено сражение.

8. Гръко-будизъм.

Малцина са чували за гръко-будизма. Този термин се отнасян за културния синкретизъм между елинистичната култура и будизма, който се развива между четвърти и пети век от нашата ера в Бактрия и на Индийския субконтинент (територията на съвременните Афганистан, Индия и Пакистан).

Тази необичайна култура се формира вследствие на дългата верига от събития, която започва с гръцките набези в Индия по времето на Александър Македонски. По-късно развитието и протича по време на създаването на индо-гръцкото царство и разцвета на Кушанската империя.

9. Гордивият възел.

Легендата за гордиевия възел е една от най-известните легенди, свързани с Александър Македонски. В митовете се говори, че фригийския цар Гордий е завързал сложен възел и е заявил, че този, който умее да го развърже, ще стане следващия цар на Фригия.

През 333 година, когато Александър покорява Фригия. Той, без да мисли дълго, разкъсва знаменития възел със своя меч.

10. Първата македонска държава.

Република Македония е съвременна държава, която е разположена в центъра на Балканския полуостров в Югоизточна Европа. Тя няма нищо общо с древногръцкото Македонско царство. Първата македонска държава е основана осми век преди новата ера.

11. Конкурс по надпиване.

Веднъж Александър Македонски провежда конкурс кой ще изпие най-много алкохол сред своите войници. Въпреки, че войниците са във възторг от начинанието, от алкохолно отравяне умират 42 бойци.

12. Толерантността на Александър.

След победата си над персите Александър започва да се облича като персийски цар и си взима две персийки за жени. Причината за това е проста, той е смятал, че покорените народи ще се чувстват по-комфортно, когато новият им управник се придържа към техните обичай.

13. Причината за смъртта на Александър е загадка.

Съществуват многобройни теории, но реалната причина за смъртта на Александър е една от загадките на древния свят.

Съвременните медицински експерти твърдят, че причина може да бъде маларията, инфекция на белите дробове, чернодробна недостатъчност или тиф. Никой не може да докаже тезата си.

14. Любимият герой на Александър е Ахил.

Любимите книги на Александър Македонския са „Илиада” и „Одисея”. От дете Александър се вдъхновява от героите на Омир. Той дори е спал с „Илиада” под възглавницата. Въображението на бъдещия велик държавник е покорено от гръцкия войн Ахил, който участва в Троянската война.

15. Кумирът на Александър е Херакъл.

Най-големият кумир на Александър, който му оказва огромно влияние, е Херакъл (Херкулес).

Александър толкова много се възхищава на най-известната фигура от гръцката минулогия, че сам се нарича син на Зевс (както и Херакъл) и винаги се е хвалел, че е потомък на Херакъл.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Арагорн

    16 5 Отговор
    Тия факти не са нищо повече от пропаганда за гръкомани. Относно историческата истина за Великия Александър има сериозни научни трудове, ама на кой да му се занимава.
  • 2 1234

    4 3 Отговор
    Тази статия сигурно е преписа от някой гръкски вестник сигурно вече ще започнат и да го пишат Александър гръцки
  • 3 Александър

    2 0 Отговор
    Първо, Александър Македонски не е грък. Тогава въобще не е имало гърци, а е имало елини. Елинските градове просто са били завладени от баща му Филип. Александър Македонски е македонец от племето македони, едно от многото тракийски племена. Тъй като по средиземноморското крайбрежие на Мала Азия и в делтата Нил са живеели тракийски племена, той лесно ги присъединява към своята империя.
  • 4 Александър

    2 0 Отговор
    Второ, Някои учени смятат, че Аристотел, както и Омир, също са траки. Аристотел е бил мразен от учените в Атина.
    Трето, До превземането на елинските градове от Филип, македоните, както и другите тракийски племена не са били допускани до участие в олимпиадите, защото са били варвари.