17 Юни, 2018 01:35 1 208 0

Полска изложба "авангард-hommage" в София

  • авангард-hommag-
  • изложба

Полската изложба "авангард-hommage" се открива в "Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство" /САМСИ/ днес от 18.00 ч., съобщават от Националната галерия, съорганизатор с Полския институт в София.

Експозицията, посветена на 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша, представя Koлекция 2 на галерията "Арсенал" - Бялисток, създадена през 1990 г. В периода 2005-2016 г. тя е попълвана със съвместните усилия на галерията и Подлаското сдружение за изящни изкуства в рамките на програмата "Знаци на времето". Представя най-важните явления в полското изкуство и отразява промените в културата след периода на трансформация.

В САМСИ ще бъдат показани творби и видеа на най-известните съвременни творци - Пьотр Босацки, Рафал Буйновски, Ярослав Козакевич, Наталия ЛЛ, Норман Лето, Збигнев Либера, Пьотр Лакоми, Анна Молска, Йоанна Малиновска, Даниел Малоне, Maлгожата Неджелко, Eва Партум, Збигнев Варпеховски, Юлита Вуйчик, Kaролина Здунек.

Изложбата бе открита от нейния куратор Моника Шевчик, директор на галерия "Арсенал", и ще продължи до 22 юли.

"В Полша 2017 бе обявена за Година на полския авангард. Това ни накара да се замислим не само за формата на авангарда от 20-те г. или неоавангарда от 60-те в Полша, но и за състоянието на изследванията на тези явления и значението им за нас днес", казва Моника Шевчик. Според нея най-интересно е как съвременните артисти асимилират и претворяват опита на авангарда и дали съзнателно посягат към неговите инструменти, дали е бил вдъхновение за тях, дали е повлиял върху формирането на начина им на изразяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА