Last news in Fakti

16 Юли, 2018 00:02 1 350 2

НВИМ представя спасените бойни знамена

  • нвим-
  • бойни знамена

На 18 юли (сряда), от 17,00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Спасените бойни знамена на Българската армия“.

Тя е посветена на две значими годишнини – 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.

В изложбата за първи път ще бъдат представени оригиналите на всички спасени бойни знамена на българските полкове, участвали в Първата световна война, които се съхраняват в Националния военноисторически музей.

Българските офицери и войници, останали в заложничество, свалят от дръжките знамената и за да не ги предадат във вражески ръце, с риск за живота си, те ги укриват и пренасят в България. Този акт на себеотрицание остава в историята като един от най-емблематичните примери за опазване честта и славата на Българската армия.

Точно 100 години след тези събития Националният военноисторически музей ще припомни, че 140-годишната ни армия няма пленено знаме и въпреки тежките битки, които е водила, и пораженията, които е претърпявала, винаги е успявала да запази честта на Родината.

Освен бойните светини в изложбата ще бъдат показани и вещи на спасителите на знамената, възпоменателни гривни и ордени, които ще допълнят разказа за героизма и честта на българския войн.
Изложбата може да бъде разгледана до 19 август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    2 7 Отговор
    НЕ ПАДНАЛИ ЗНАМЕНА! ОТ КОЕ СА ГИ СПАСИЛИ? ЕЙ ГЛУПАЦИ!

    Коментиран от #2

  • 2 Онези 80%

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Bahti":

    Абсолютно си прав но повечето не разбират какво казваш.