3 Август, 2018 12:28 2 336 3

Откриха антична гробница на пъпа на София

  • гробница-
  • московска-
  • археология-
  • йорданка фандъкова

Късноантичен погребален храм е намерен при ремонта на улица "Московска"

Откриха антична гробница на пъпа на София - 1
Илюстративна снимка

Късноантична гробница със стенописи е открита снощи при ремонта на тротоара на ул. "Московска" в столицата. Дадена е задача на археолозите да започнат проучване на гробницата и на терена. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти при посещението ѝ на археологическите разкопки при площад "Св. Неделя".

Фандъкова допълни, че предстои главният архитект да предложи как да се експонира гробницата по начин подходящ за градската среда.

По първоначални данни гробницата е от края на IV и началото на V в. За следващата година са предвидени средства за реконструкция на пешеходното пространство при археологическия обект до църквата "Св. Неделя".

По време на разкопките са открити множество глинени съдове, както и хиляди сребърни монети. Част от интересните находки са дървена дръжка на меч с украса, както и стрида от Бяло море, което насочва към богатия начин на живот на гражданите от Стара Сердика.

Фанъдкова обясни, че предстои изработването на архитектурния обект и изграждането на площад, който да интегрира намерените останки. Главният архитект е подготвил заданието за архитектурния конкурс, който през ноември ще бъде обявен.

Относно ремонтите в София кметът Фандъкова заяви, че се надява повечето ремонти на улици да приключат към 15 септември.

По случая с пожара на т. нар. "Царски конюшни" столичният кмет каза, че няма нова информация за причината довела до подпалването на сградата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Металотърсач

    1 0 Отговор
    Металотърсача е търсел нови релси за домонтиране, но явно заради среброто се е задействал и са ги открили, това не са ремонти, а непрекъснато търсене на желязо за предаване на вторични )
  • 2 ПЕЕВ

    1 0 Отговор
    ДА ПРЕКРЪСТЯТ УЛИЦАТА ОТ МОСКОВСКА В БЕЛОМОРИЕ.
  • 3 За сравнение

    2 0 Отговор
    За сравнение цяла антична Сердика е по малка от западното антично гробище на Филипопол , да не говорим за новоразкритите сгради там.
    За каква малка гробница ми пищете като не споменавате тази- огромната , която е хит в Малтепе.
    Писаното прилича на шовенизъм , но историята е друга от погледа на истината.