6 Август, 2018 20:55 3 513 0

Почина народният певец Младен Койнаров

  • младен койнаров-
  • фолклор-
  • народна музика

Родопчанинът остави светла диря в българския фолклор

Почина народният певец Младен Койнаров - 1
Снимка: smolyanpress.net

„Изказвам огромните си съболезнования за загубата на Младен Койнаров – една от гордостите на Обшина Баните и Родопите! Гордея се, че той е наш почетен гражданин и неговата памет винаги ще бъде пазена в историята на Община Баните! С него Родопите загубиха още един талантлив и всеотдаен родопчанин, един достоен българин! Нека пазим паметта за неговото творчество, което бе живота му! Нека го почетем не с тъга, а с песните му! И да не ги забравяме!“, каза кметът на община Баните Милен Белчев, цитиран от "Марица".

Певецът е родом от село Оряховец и доскоро пееше, над 40 години на сцената, а и работеше с деца. Над 14 години Младен Койнаров обучаваше деца и се радваше на наградите, които малките певци печелят от всеки фестивал. На фестивала “Балканфолк” през 2015 година той получава първата си награда като ръководител и става маестро.

През 2015 г. ансамбъл „Родопа“ направи бенефис на един от най-красивите гласове на Родопите, а именно този на Младен Койнаров. Певецът си отиде от този свят преди да навърши 73 години. Но ще остане завинаги в сърцата не само на родопчани, но и на хиляди българи.

Младен Койнаров е роден на 15.09.1945 г. в село Оряховец, Смолянско. Приет е след конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Родопа” – Смолян (1970), но още от 1966 г. участва в концерти из цялата страна. И дълги години е солист на ансамбъл “Родопа”, където изгражда свой собствен стил и се утвърждава като един от най-популярните изпълнители на родопската песен.

Сам издирва и заучава над 350 народни песни от средните Родопи. Част от тях са издадени на дългосвирещи грамофонни плочи, над 70 народни песни записва в Българското национално радио и участва в над 140 телевизионни предавания.

Печели Втора награда на радиоконкурс за народна музика Prix de folklore –Братислава през 1978 год. Носител е на “Сребърна лира” (1995) и “Златна лира (1998), присъдени му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Поклон пред паметта му!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА