12 Август, 2018 19:12 6 378 2

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

  • детски писатели-
  • без деца-
  • автори-
  • книги-
  • книги за деца

Не е нужно да имаш свои собствени отрочета, за да познаваш детската душа...

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ) - 1

Една от най-контроверсните теми изобщо в житейски план е дали всъщност един живот е изпълнен със смисъл, ако даденият човек не е оставил след себе си поколение. За мнозина още по-нелогично звучи фактът, че тези автори са избрали да пишеш произведения за деца, без да имат свои собствени. Най-простата проверка и статистиката сочат, че едни от най-забележителните имена в литературата за деца всъщност са нямали такива.

Със сигурност това е сложна тема, която може да се разисква с часове, но нека е друг път. Само споменаваме, че един от най-ярките представители на тази група "бездетни автори" е Ханс Кристиан Андерсен — писател, надарен с безкраен талант, който се проявява в писането на приказки, а не в писането на поезия, както се е надявал. Редица източници споменават, че той не е харесвал и не е държал на произведенията си за деца. Не е знаел как ще повлияе на приказното писане, заплитайки теми като меланхолия, самота, бедност и отчаяние в едни от най-значимите истории в литературния свят.

В следващите редове сайтът seen.bg е събрал някои от най-гениалните и запомнящи се детски писатели, оставили трайна следа в световната литература.

Тези четирима автори са създали безценни детски книги, без да са били родители, поради една или друга причина.

Все пак... писането за деца няма нищо с това да бъдеш родител. Важно е да се познава детската душа, абсурдната логика, която изкарва родителите извън нерви, любознателната им природа и разбира се необятните дебри на въображението им. Това често е свързано не с имането на деца, а с това да помним, че и ние някога сме били деца.

Има писатели на детски книгии, които не са били родители, а някои от тях дори са избягвали срещите с деца и въпреки това са създали едни от най-запомнящите се герои и истории за малчугани. Всичко е много относително и не би трябвало да се влиза в клишето за някакво правило, без което дадено изкуство е невъзможно.

Биатрикс Потър

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

Биатрикс Потър е английска писателка, родена през 28 юли 1866 г. Биатрикс е известна с многобройните си книги за деца, чиито главни герои са животни. Те се явяват нейни истински вдъхновители. Родителите й не са подкрепяли интересите й в сферата на микологията и акварела, които като девойка развива.

Една от най-успешните й книги е "Зайчето Питър", която тя публикува на 35-годишна възраст.

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

През 1893 г. Биатрикс прави подарък на 5-годишния син на своята гувернантка, като му изпраща една от своите истории. Окуражена от майката на момчето, през 1901 г., малко преди Коледа, Биатрикс Потър сама финансира издаването на първите 250 бройки на "Зайчето Питър". Тиражът на книжките се изчерпва веднага, което налага да се допечатат още 200 екземпляра. Този успех спечелва доверието на издателя Норман Уорн, който сключва договор с Биатрикс Потър и в края на 1902 г. "Зайчето Питър" е издадена в 28-хиляден тираж.

На 47-годишна възраст Биатрикс окончателно се заселва в Лейк Дистрикт, където се омъжва за местния адвокат Уилям Хийлис. До смъртта си през 1943 г. тя издава двадесет и три книжки, които и до днес продължават да бъдат превеждани на различни езици. Една част от тях също може да бъде прочетена и на български език: "Зайчето Питър", "Катеричето Лешничко", "Глостърският шивач", "Бебо Бенджамин", "Двете лоши мишки", "Мисис Тиги-Мигъл", "Джеръми Рибаря", "Котето Томи", "Зайчетата Каламбичета", "Джемайма Патравата патица".

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

Биатрикс няма собствени деца. Има спомени как Роал Дал, който като дете й е бил голям фен, решил да я посети изненадващо в нейната къща някъде в провинцията, но бил буквално изгонен, защото Биатрикс не обичала срещите с деца, особено изненадващите.

Доктор Сюс

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

Тиодор Сойс Гайзъл, роден на 2 март 1904 г., е американски писател, поет и илюстратор на комикси, известен главно с книгите си за деца, които подписва с псевдонима Доктор Сюс (Dr. Seuss), Тео Ле Сиг, а веднъж и като Розета Стоун.

Публикува 46 детски книги. Неговите най-бележити книги включват бестселърите "Зелени яйца и шунка", "Котарак шапкарак", "Една риба, две риби, червена риба, синя риба", "Лоракс", "Хортън чува Кой!" и "Как Гринч открадна Коледа!".

Създадени са множество адаптации по неговите творби, включително 11 ТВ специални издания, четири пълнометражни филма, един бродуейски мюзикъл и четири ТВ сериала. Печели наградата "Лавицата на Луис Карол" за "Хортън снася яйцето" през 1958 г., както и през 1961 г. за "И да си мисля, че го видях на улица Мълбери".

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

През 1984 г. Гайзъл получава специална награда Пулицър "за изключителния му, почти половин вековен, принос за образованието и удоволствието на американските деца и техните родители". Връчването на тази награда за пореден път подчертава огромната популярност на творбите му. Според различни източници до началото на 21 век по цял свят са били продадени повече от 600 милиона копия от книгите на д-р Сюс.

Освен като автор, той работи и като илюстратор на рекламни кампании, най-вече за "Флит" и "Стандард Ойл", както и като политически карикатурист за нюйоркския вестник "Пи Ем".

По време на Втората световна война работи в анимационния отдел на американската армия, където пише сценария на "План за смърт", филм, спечелил Оскар за документалистика през 1947 г.

Рожденият ден на Д-р Сюс (2 март) е приет за годишното отбелязване на Деня на националното четене в Америка — инициатива за четене, създадена от Националната асоциация на образованието.

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

Макар да е толкова гениален детски писател, той също няма собствени деца. Освен огромното творчество за деца, което оставя след себе си, Д-р Сюс ще се помни и с крилатите си фрази, една от които е репликата: "Вие правете деца, аз ще ги забавлявам".

Туве Янсон

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

Туве Янсон е финландска шведско езична писателка. Родена на 9 август 1914 г. в Хелзинки в творческо семейство (баща й е скулптор, а майка й — художник — график). Самата тя завършва илюстрация и живопис.

Известна е повече с детските си произведения (серията за муминтроловете, започната като комикс през 1945 г.), въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации.

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

Като творец Туве Янсон е силно разтърсена от Втората световна война и временно губи своето творческо вдъхновение. Намира спасение в бягството в приказния свят на мумините — зелената долина, където мумините и техните приятели водят спокоен, мирен и безгрижен живот. Първата й книга "Мумините и голямото наводнение" е публикувана през 1945 г., следват още дванадесет.

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

Освен своите книги за муминтроловете е илюстрирала шведския превод на "Хобитът" на Дж. Р. Р. Толкин и "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол. Пише на шведски.

Детските книги на Туве Янсон са преведени на над 30 езика. Авторката е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които и златният медал "Ханс Кристиан Андерсен".

Морис Сендак

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

Морис Сендак (10 юни 1928 — 8 май 2012) е американски илюстратор и писател на детски книги. Става широко известен най-вече с книгата си "Където бродят дивите неща", публикувана за първи път през 1963 г.

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

Роден в семейство на полски евреи, неговото детство е силно повлияно Холокоста и смъртта на повечето му роднини, загинали в концентрационните лагери.

Творчеството на Сендак включва 17 книги. Носител е на множество отличия, сред които медала „Ханс Кристиян Андерсен“ за илюстрации от 1970 г. и приза „Laura Ingalls Wilder”.

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)

Негова е крилатата фраза: „Трябва да има нещо повече в живота, от това да имаш всичко”.

Умира през 2012 г.

Гениални детски писатели без деца (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За кого

    4 1 Отговор
    Знайните незнайни. Запознайте се с българските детски автори. Дойде демокрацията и ви изтри спомените. Или просто не са ви чели детски книжки.
  • 2 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    ТЕ НЯМАТ ДЕЦА
    НО НОСЯТ ДЕТСКОТО В СЕБЕ СИ
    СЪДБА