1 193 8

"Мечката" на Калин Терзийски в Литературния клуб на Столична библитека

Светослава Ингилизова

На 5 септември 2018 г. от 19:00 ч. писателят Калин Терзийски ще представи новата си книга с разкази "Мечката" в Литературния клуб на Столична библиотека.

К. Терзийски определя сам тази си книга като „най-моята”, „най-добре обмислената”. И също така „с разкази, писани все едно от поне десетина различни писатели”. Има гротеска, ирония, философия, натурализъм, хиперреализъм, абсурдизъм. И просто смях. Змислен смях. Смях от замисляне. Замисляне до смях.

Ето и един откъс:

"Че какво пък чак толкова? – навеждаше се той напред и оформяше устните си за целувка, но едва-едва, внимателно и стараейки се да не прави грозна гримаса (защото ако чуждата грозота го измъчваше много, то собствената можеше да го доведе направо до отчаяние).

Какво толкова? Ще я целуна ей така – мимоходом! Съвсем леко!

Защо е тая моя...направо зловеща погнуса от некрасивите действия? От некрасивите неща? Та това ме смазва! – навеждаше се той към Мечката и продължаваше да се терзае.

Това ми пречи да бъда свободен! Движа се като слон в стъкларски магазин в тоя пълен с възможности за грозно-правене свят! Всяко мое действие е ограничено от страха да не взема да видя...или - не дай си Боже! - самият аз да извърша нещо грозно...или да изглеждам грозен, или да...

А сега една мечка...

...Сега не мога да целуна една мечка..."

Вход свободен!

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Guðmundsson
  Отговор
  1 23:05  04.09.18
  Кадърен човек, но с това пиянство и то в ефир много се излага.
 • Sky-blue
  Отговор
  2 23:58  04.09.18
  Тоя алкохолик пак се появи
 • vodka
  Отговор
  3 02:43  05.09.18
  Гришо ще присъства ли?
 • гост
  Отговор
  4 03:26  05.09.18
  Алкохола не прощава

 • ГосТ
  Отговор
  5 03:58  05.09.18
  Еми то и Фицджералд е бил голям пияница,но е един от малкото истински американски писатели (Хемингуей също разбира се). Несравними, обаче с Юго (прочетете "Човека, който се смее")
 • ГосТ
  Отговор
  6 06:42  05.09.18
  Калине,Калине, к'ви книги, к'ви разкази,к'ва красота бе брат'чед? Преориентирай се, докато е време, след като искаш и стандарт да поддържаш. Айде, поздрав за всички успели българи дето плюят тука с един невероятен български хит https://youtu.be/S37CvSvQN7o
 • 7 16:14  06.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ядеитн
  Отговор
  8 07:35  07.09.18
  Абе "културната" колонка почти винаги я пропускам ( както са вика - като чуя за култура и са фащам за кобура, ха ха!), ама тоя път са позачетох в извадката - язък, само си изхабих времето... не струва. Човеко да си намери друг занаят - мой ракия да вари. Само ако вари ракиата както си пише - и сам немой да си я пие!

Напиши коментар:


Публикувай