Last news in Fakti

6 Септември, 2018 16:17 4 492 8

Колко струва съкровището, открито на нос Калиакра

  • нос калиакра-
  • гърне с жълтици-
  • татари
Колко струва съкровището, открито на нос Калиакра - 1
Снимка: НИМ

Два милиона евро струват само две от монетите от археологическата находка на нос Калиакра, която бе открита в края на август. Днес първите сто монети вече са обработени и зорко пазени, най-вече от телевизионните камери, съобщава Нова тв.

В пликчета, описани и разчетени по стойност и произход – това са монетите от първата осмина порция в гърнето, което екипът на доц. Петрунов откри на 17 август в крепостта „Калиакра”.

Две от монетите са много рядко срещани. На културната борса една от тях се търгува за 1 милион евро, поясни доцентът. Още по-висока е историческата им стойност.

В наши дни археолозите мислят как да опазят крепостта от посегателствата на иманярите. Предупреждават, че видеокамера следи постоянно кой какво прави там. Тепърва продължава описването и подготовката на съкровището, открито това лято.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 асът на асовете

    29 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Днес първите сто монети вече са обработени и зорко пазени, най-вече от телевизионните камери......ДААА, ПАЗЕТЕ ГИ ВИЕ ОТ ТЕЛЕВИЗИОНЕРИТЕ.........ама от разни държавни бандюги не мойте ги опазите, със сигурност тва съкровище доста ще понамалее, докато бъде преброено и оценено.
  • 2 Torlak

    13 2 Отговор
    Колкото някой плати толкова струва
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 254

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "MargueriteHarden":

    "Леко" дразниш... - Вземи си рекламите и върви на ХХL
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гошо Хубавеца

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "MargueriteHarden":

    Мама ти да е.а вземи се гръмни бок.ук гнусен!!!
  • 7 Тъпи

    1 1 Отговор
    Как ме е яд че не съм копал там .
  • 8 БашИманярин

    2 1 Отговор
    Тая дебелана (Петрунова)си ги говори с оная работа,нищо не разбира от нумизматика,да каже какви са тези монети,хората на запад като намерят нещо,след почистване и датиране веднага показват снимки и обяснения кое какво е.Та ако бях по милион евро парчето да си ги е сложила в пазвата отдавна