Last news in Fakti

7 Септември, 2018 22:00 1 690 0

"Златен лъв" за великия Дейвид Кроненбърг (СНИМКИ)

  • дейвид кроненбърг-
  • венеция-
  • гийермо дел торо-
  • златен лъв

Режисьорът получи почетна награда на кинофестивала във Венеция

"Златен лъв" за великия Дейвид Кроненбърг (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Канадският режисьор Дейвид Кроненбърг получи награда за цялостни постижения на кинофестивала във Венеция, съобщи АР.

Гийермо дел Торо, председателят на журито, връчи специалната награда "Златен лъв" на своя колега.

"И двамата сме огромни чудовища, той и аз - каза Кроненбърг на Дел Торо, приемайки наградата - Може да сте чували, че и двамата обичаме чудовища, но ние самите сме колоси на киното и изкуството".

Филмите "Скенери" и "Мухата" на Кроненбърг са признати за класики на жанра хорър. 75-годишният канадски режисьор е създал над 50 продукции, сред които "Тъмно минало", "Източни обещания", "Мъртвата зона".

Напоследък той засне филми, посветени на пороците на съвременното общество, като "Космополис" и "Карта към звездите" (2014), с който Джулиан Мур спечели наградата за най-добра актриса в Кан.

"Златен лъв" за великия Дейвид Кроненбърг (СНИМКИ)

"Това същество, този лъв, златен и с красиви крила, също е чудовище . . . Той е свиреп, силен и въпреки това може да лети, да се издига на крилата си до най-далечните кътчета на земята. За мен това е изображение на колоса на изкуството и на истината, нещо което сега ни е необходимо повече от всякога" - каза Дейвид в речта си след награждаването.

"Златен лъв" за великия Дейвид Кроненбърг (СНИМКИ)

"Да живее колосът на изкуството и нека той да възтържествува над многото си врагове!" - завърши речта си канадецът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА