25 Септември, 2018 07:32 3 701 6

25 септември 1970 г. Умира Ерих Мария Ремарк

  • ерих мария ремарк-
  • романи

Романът му "Сенки в рая" е публикуван посмъртно

25 септември 1970 г. Умира Ерих Мария Ремарк - 1

На 25 септември 1970 г. умира Ерих Мария Ремарк.

Творбите му са преведени на повече от 60 езика, утвърждавайки го като "майстор на лирическия натурализъм". Ерих Паул Ремарк, който твори под псевдонима Ерих Мария Ремарк, е роден на 22 юни 1898 година в Оснабрюк, Северна Германия, в семейството на книговезец. Още в младежките си години бъдещият писател е силно заинтересован от световната литература. Той се възхищава на Цвайг, Достоевски, Гьоте и други видни писатели. Основното си и средно образование Ремарк получава в църковното училище, след което се записва в католическата семинария.

Със започването на Първата световна война Ремарк е изпратен на фронта, където получава няколко сериозни ранения. Всичките ужаси на това време впоследствие той запечатва в романа "На Западния фронт нищо ново" (1929 г.), който се превръща в една от най-продаваните книги в Германия.

Романът впоследствие е екранизиран и номиниран за Нобелова награда. През 1932 година Ремарк започва работа над романа си "Трима другари", чиято художествена проблематика е свързана с темата за "изгубените поколения" - юношите, попаднали на фронта, в крехката възраст 14-18 години. Днес книгата се смята за една от класиките на немската и световна литература. И този роман също е екранизиран. След края на Първата световна война, Ремарк сменя различни професии - за кратко работи като учител, музикант, търговец и др. Събитията от този период са описани в романа му "Черният обелиск" (1956 г.), който се приема за един от най-ярките и зрели романи на автора.

Скоро след това се жени за танцьорката Илзе Юта Замбона и въпреки че бракът им не просъществува дълго, Ремарк до края на живота си се грижи за нея. Юта дълги години страда от туберкулоза. Именно нея писателят впоследствие ползва като прототип при изграждането на множество от образите на героините си. По всяка вероятност тя го вдъхновява и за създаването на образа на Лилиан Дюнкерк в романа "Живот назаем" (1959 г.). В него авторът се разкрива пред читателите в амплоато на опитен психолог и философ, показвайки вечните теми за любовта, живота, смъртта, свободата, времето. За разлика от другите романи на Ремарк, в "Живот на заем" отсъстват каквито и да било политически мотиви.

Голяма част от романите на Ремарк са възприети негативно от нацистката младеж и публично са изгорени. Вследствие на тези събития през 1933 година той се мести в Швейцария. Скоро след това се запознава с очарователната Марлене Дитрих, с която преживяват бурна романтична връзка. С течение на времето нейният образ вдъхновява писателя за създаването на образа на главната героиня в романа "Триумфалната арка"( 1945 г.), който е екранизиран два пъти и се смята за един от най-известните му романи.

През 1939 година писателят се премества в САЩ. В чест на по-голямата си сестра, която е осъдена на смърт от нацистите през 1943 година, той написва романа "Искрица живот"(1952 г.). Скоро след това Ремарк се запознава с холивудската актриса Полет Годар (бивша съпруга на Чарли Чаплин), която му помага да се възстанови от продължителната депресия, която развива по време на отношенията си с Дитрих. След като официално се развежда с Юта през 1957 година, той се жени за Полет. Година по-късно двойката се мести в Швейцария, където живее щастлив живот в мир и разбирателство.

Писателят умира през септември 1970 година в Щвейцария. Романът му "Сенки в рая" е публикуван посмъртно.

"Това, което човек не може да получи, винаги изглежда по-хубаво от онова, което има. В това се крие романтиката и идиотщината на човешкия живот.", казва един от най-известните и четени писатели на ХХ век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    20 1 Отговор
    Велик творец.
  • 2 Шпек Салам Народен

    10 0 Отговор
    "Черният обелиск " и "Трима другари" са едни от любимите ми книги.
  • 3 Зорлем

    10 0 Отговор
    Мен пък най-силно ме впечатли "На западния фронт нищо ново". Може би, защото беше първият негов роман, който прочетох, пък и бях на "крехка юношеска възраст", когато го четох...

    Коментиран от #5

  • 4 Bahti

    7 0 Отговор
    Титан!
  • 5 Гуньо простия

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зорлем":

    Наистина е много важно на колко си години, когато четеш даден роман, но и последователността на книгите. Аз сбърках и първо прочетох "На западния фронт..", "Обратния път" и "Искрица живот". Толкова силно ме впечатлиха и разтърсиха, че другите му романи нямат същия ефект. Изключителен писател и разказвач. Поставям го на челно място, редом с Хемингуей, Хейли и Кинг. Респект!

    Коментиран от #6

  • 6 плевен

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гуньо простия":

    Моят любим автор. Явно съм пристрастен, но всичките му романи са въздействащи и прекрасни.