22 Септември, 2018 18:53 9 759 12

Ето какво правят в детските градини в Германия (СНИМКИ)

  • германия-
  • детска градина-
  • чужбина-
  • обучение-
  • деца

Децата излизат всеки ден навън - дори и да вали и дори най-малките са научени на самостоятелност

Ето какво правят в детските градини в Германия (СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

В България детските градини, редом с училищата, през септември отново отварят врати. По този повод екип на "Дойче Веле" посещава една държавна детска градина в Бон, за да се запознае с делника на малчуганите, но и с възпитателните методи.

Градината е посещавана от 30 деца на възраст от 1 до 6 години, които са разделени в две групи. За тях се грижат общо осем възпитатели.

Часът е 11:30. След малко ще сервират обяда. Четиригодишната Яна води едногодишния Йонас до тоалетните помещения. Помага му да си измие ръцете. Тя се гордее, че е полезна, той е щастлив, че вече всичко може сам. Йонас е обул пантофите си грешно — лявото пантофче на дясното краче. Но това няма значение. Важното е, че го е направил сам. "Една от основните ни задачи е да подпомагаме децата в развитието им като личности. А самостоятелността играе голяма роля. При нас по-големите деца помагат на по-малките — отиват с тях да си измият ръцете, помагат им в игрите и така и най-малките бързо искат да се научат сами да правят всичко, искат да са като големите", обяснява Марион Енекинг, директорка на държавна детска градина в Бон. "За да научим децата на самостоятелност, всеки ден им възлагаме някакви задачи. Едни слагат масата — с приборите, чиниите и всичко, други после разтребват. Така бързо се учат да се справят сами", добавя Енекинг.

Ето какво правят в детските градини в Германия (СНИМКИ)

В тази градина децата започват да се хранят сами малко след като навършат една годинка. А от двегодишни вече използват и нож за хранене. "Понякога пада храна на пода, но това няма значение. Важното е, че успяват да се хранят сами. А това, че цапат не само лигавника, но и дрехите си, не прави впечатление на никого — всичко се пере. Важно е децата да се учат на самостоятелност — така трупат самочувствие. Тук никой не обръща внимание на изцапаните дрехи", разказва директорката.

Никой не обръща внимание и на лошото време. "За нас няма лошо време. Има само лоши дрехи. Дори и да вали дъжд или сняг, ние всеки ден излизаме с децата навън", обяснява Марион Енекинг. Ако навън е мокро, децата обуват гумени ботуши и гащеризони, с които на воля могат да скачат в локвите и да играят в калта. "Ако внимава да не се изцапа, детето не може да се наслади на играта с пясъка, с клоните, с камъните, с калта", казва директорката на градината.

Ето какво правят в детските градини в Германия (СНИМКИ)

"Телевизия в градината? При нас това е недопустимо"

А има ли в германските детски градини телевизори? "Наскоро научих, че в детските градини в някои страни децата гледат телевизия. Много се изненадах. Тук това е недопустимо. В никакъв случай не бихме оставили децата да гледат телевизия в градината. Първо, според нас, а и според много педиатри и психолози, децата под 3-годишна възраст изобщо не бива да гледат телевизия. Тригодишните могат да гледат до 10 минути на ден. А от 4 нагоре — по 20 минути. В тази ранна възраст телевизорът пречи на концентрацията и възпира фантазията, а освен това изморява децата. Ние предпочитаме да им четем книжки или да им пускаме да слушат дискове с приказки", обяснява педагожката.

Цялата детска градина е украсена с произведения на малките творци

Ето какво правят в детските градини в Германия (СНИМКИ)

Марион Енекинг разказва, че нейната градина се различава от детските градини в други държави и по отношение на учебно-възпитателните занимания. В някои страни например децата изучават стихотворения наизуст, които после на тържество декламират пред голяма публика. "При нас също си устройваме малки представления или други подобни занимания. Но никой не е принуден да участва, ако не иска. Децата, които искат и могат да запомнят по-дълъг текст, го правят с удоволствие. Но по-срамежливите не се осмеляват и в това няма нищо лошо. Освен това при нас публиката е малка — организираме такива представления най-вече само за пред самите деца. Примерно по-големите изнасят постановка пред по-малките деца. Не каним родители, баби, чичовци, лели. И във всички тези занимания участват само децата, които желаят", обяснява Енекинг и добавя:

"Ние много уважаваме личните желания на децата. Това е залегнало и в Конвенцията на ООН за правата на детето. В крайна сметка и най-малките имат желания, имат лично мнение. Затова за нас е много важно децата да могат да изразяват с думи или жестове това, което искат", казва още Марион Енекинг. Означава ли това, че възпитателите позволят всичко на децата? "Не, разбира се. Когато желанието им е против нашите правила, няма как да бъде изпълнено. Но ние обясняваме подробно на децата каква е причината и в повечето случаи те проявяват разбиране. Няма как например през зимата да пуснем детето да ходи босо, защото може да настине. Но пък ако едно дете не иска памперсът му да бъде сменян от дадена възпитателка, тогава се съобразяваме. Това е все пак една много интимна сфера", казва директорката.

"Децата копират нашето поведение"

Ето какво правят в детските градини в Германия (СНИМКИ)

А трябва ли възпитателят да е строг? "Ние живеем в демократична страна и за нас е много важно децата от малки да могат да изразяват желания, но и да ги аргументират. Независимо за какво става дума. Те трябва да се осмеляват да аргументират пред възпитателите. Това им помага и по-нататък в живота. Не използваме думата строгост, а последователност. А когато правилата се нарушават, говорим за последици, не за наказания. Ако например едно дете удари друго, първо се съобразяваме с възрастта и се опитваме да разрешим конфликта със спокойни думи — за да могат децата да осъзнаят какво са направили. Сядаме и говорим. Тук последствия няма. Но ако това се случва многократно и детето така и не проявява разбиране, тогава има последици. Например: за известно време не позволяваме на детето да играе играта, по време на която е наранило другото дете", казва Енекинг.

Всички знаем колко важни са първите седем години

"Ние, възпитателите, сме образец за подражание. Децата копират нашето поведение. Затова се опитваме да се държим така, както искаме да се държат и децата. Говорим един с друг открито и с уважение, като с равни. И не гледаме децата отвисоко", обяснява Марион Енекинг и допълва: "Децата са деца и понякога интерпретират дадена ситуация по различен начин. Но каквото и да са направили, никой няма право да им вика и крещи, защото това е форма на насилие. Подобно поведение може да уплаши детето. А децата в никакъв случай не бива да се страхуват от нас. Затова е важно конфликтите да се решават спокойно. Така децата осъзнават адекватно цялата ситуация, а и приемат много по-добре последиците", казва Марион Енекинг, директорка на държавна детска градина в Бон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    16 15 Отговор
    Интересно след като са толкова напред в обучението по самостоятелност защо немците като цяло са като телета.щом нещо е казано от телевизията и правителството то е правилно ,справка "емиграцията е хубаво нещо за Германия"95%от телетата са убедени че е така,останалите ги превъзпита полицията когато са против пришълците.

    Коментиран от #4

  • 2 Синдикат на Ало Измамниците

    16 3 Отговор
    Много добре. А тук си култивираме зомбита забити пред телефона на мама и тати, олигофренчета и гаменчета. Пресен пример от преди няколко седмици, разхождме се до пещерата Ледника, в групата има един клас второкласници на екскурзия. Изключвайки факта,че всички посетители изслушахме дискографията на криско изпята от малките, непрекъснато имаше думички от рода на "фак, ебаси,брат", като непрекъснато прекъсваха екскурзовода. По-лошото е, че на възпитателките с тях грам не им правеше впечатление. За какво говорим тогава!!??
  • 3 ооо неее

    5 9 Отговор
    Излизат по пет пъти на ден с килимчетата и бият молитва към Аллаха ли???
  • 4 Мужик

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    А, ти откъде реши, че немците смятат миграцията за нещо хубаво за Германия? Нека позная - от медиите и правителството, ама руските?...
  • 5 А за менюто?

    7 3 Отговор
    Немските деца дали са яли свинско в тази градина? Заради 1 вид примати немчетата забравиха вкуса на свинското. От 3 месечни ги захранват с овнешки кебап. Ай сиктир. А колка ще са и чисти немчета? И дали немският ще е официален там?:)
  • 6 Кръст

    3 1 Отговор
    През 2008 година 30% от германчетата в предучилищна възраст не са ... германчета. “Demographic Profile Germany: United in Decline”
  • 7 Herford

    4 1 Отговор
    Имам познать, с детей на 3 годинки.Вярно,е това,чё нить пускат навьн,но това детей откакто е на детска, (начало о на Август), постоянно е по доктори забрали ,настинки и хрема.Помагам,като ходят на лекар с превод,промиват можьчетата им още от малки. Но пьк в БГ е простотия неземна.

    Коментиран от #8

  • 8 Може би...

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Herford":

    За България е абсолютно вярно,но и в Русия е същият цирк!!Само дураци и глупаци са се навъдили в двата щата....Германчетата общуват с мюслитата в детските градини,а ,,русначетата "направо в турските родилни домове....
  • 9 Тодоров

    0 0 Отговор
    Абсолютно безмислени коментари от коментиращите тук. Обърнахте ли внимание на най-важното - 30 ДЕЦА (независимо какви) с 8 ВЪЗПИТАТЕЛИ. А У НАС - В БЪЛГАРИЯ ?

    Коментиран от #10

  • 10 баба

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тодоров":

    Голяма работа!Като платиш, ще имаш 33 възпитателя, за 30 деца.Странното е, че пътя към либерализма, е постлан с добри намерения. Това възпитание създава посредствени личности без амбиции в живота. Детето е като водата- винаги търси най-лесния път надолу. Един съвет към младите родители: Не бива да ви мързи и да чакате учителите да оформят светогледа на вашето дете.
  • 11 Немски

    0 0 Отговор
    Това че не всички го изваждат навреме няма значение, важното е да се справят сами.
  • 12 Ужас

    0 0 Отговор
    А като гледам речника и изразите на коментиращите съм в шок! Какво правите в статия за възпитание, след като самите вас не сте си възпитали още? Какво значи “мюслита” и т.н. Така ли вие ще си възпитавате децата? УЖАС!