Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 23:29 6 833 6

Откриха древна находка в Родопите

  • находка-
  • родопи

Откриха древна находка в Родопите, която може да се окаже съвременник на Троянската война. Землището на село Бенковски в Родопите е богато на археологически находки - там има праисторическо селище, тракийска резиденция от IV в. преди Христа.

"Това е един обект, който аз започнах през 2004 г. Дълго време по него не се работеше. Разкопките се подновиха през 2016 г.", каза проф. Николай Овчаров пред Нова телевизия.

До момента археолозите смятали, че находката датира от IV в. преди Христа. Впоследствие се оказва, че става въпрос за стена от циклопски градеж, който е характерен за края на бронзовата и началото на желязната епоха. Това значи, че е от периода - XII - XIII век преди Христа.

"Все още не сме проследили цялата стена. Тук най-вероятно е имало резиденция. Такъв циклопски градеж има и на Небет тепе в Пловдив", добави още Овчаров.

Открити са и керамични фрагменти, датиращи от този период.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРЕБРОЯВАНЕ НА КОНСКИТЕ МУХИ И СЛОНОВЕТЕ

    20 5 Отговор
    Открили начин за усвояване средства , браво хваща дикиш .
    Бяхме свидетели как едни брояха комарите по дунава и усвоиха едни добри суми . В българия където копнеш ще има антики но при положение че не можем да отделяме средства за майките или пенсионерите Ужасссс
  • 2 Ироничен

    17 6 Отговор
    Овчаров обича да си играе на Индиана Джоунс и да открива на Мойсей сандалите. После се появяват тракийски бригадирски колички, димитровградски цимент и строежът расте. На Татул вече се излющи ютонгът.
    Сега и циклопски строеж му се привидяло. Кости от циклопи намери ли?

    Коментиран от #5

  • 3 Хахото

    9 4 Отговор
    Ей така си минава живота с едно чукче в ръка,щъкаш из цяла България,че и в чужбина ако се намерят донори, после идва пенсийката и те така.
  • 4 ПСихиатара

    7 4 Отговор
    ГОрните 3 коментара са писани от мой пациент, не приема терапията зле е и скоро ще отлети в отвъдното .... да не му се връзвате, болен е.
  • 5 Toмов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ироничен":

    Намери, но сега пък му трябва лупа ,за да се виждат !!
  • 6 Кукуригу

    6 3 Отговор
    Овчаров е пълен шарлатанин!Даже не знае и английски!Превърна Перперикон в Дисниленд и го напълни с измислени градежи и рампи...Сега е решил да цица и цвъка на друго място