5 999 4

Уникално съкровище откриха в Ахтопол

Мартин Христов

Голямо съкровище от монети и накити откриха археолози по време на проучванията на късноантичната и средновековна крепост Агатополис. Това съобщи по време на провелата се кръгла маса в морския град доц. Андрей Аладжов от Националния археологически институт. Той разказа, че находката е намерена във вътрешността на крепостната стена при проучване на османски жилища, съобщи Флагман.

Съкровището е било поставено в питос-голям керамичен съд за съхранение на жито. В него имало 854 сребърни и златни монети от средата на осемнадесети век. Те са свързани със султаните Мурад I и Мехмед III. Находката е била заровена в платнена торбичка и по монетите е имало отпечатъци от нишките на плата.

Открити са още обеци, огърлици, колан и накити за коса, каза още доц. Андрей Аладжов. Той коментира, че това е най-голямото като обем и като брой предмети съкровище, намирано по Черноморското крайбрежие. "Лично аз бях изненадан, защото в Османския период тук парите са били в обръщение и не са се трезорирали. Това, че са закопани такова голямо количество монети, означава, че е имало или някакво голямо нападение или друго подобно събитие", обясни той.

Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: „ Историко-археологически проучвания в Черноморска Странджа – 2018 год." Срещата се организира от сдружение „Черноморски Странджа“ и нейния председател инж. Петър Кънев за тринадесети пореден път. Тя се провежда под патронажа на г-н Вълчо Чолаков, областен управител на Бургаска област.

Бургас / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Незнайко
  Отговор
  1 08:03  28.10.18
  Защо тези хора хвърлят прах в очите на обществото. Държавата не им ли плаща заплати за наука. Някакви продупчени монети, които се намират в сандъка на всяка баба. А за "съкровището" от Калиакра се изговориха още по големи глупости. Уж учени, а разсъждават като селски иманяри. Всичко се обърка и опростачи в тази държава.
 • Наблюдател
  Отговор
  2 08:27  28.10.18
  Кое му е уникалното,пробитите монети от престилката на баба, пълни глупости се пишат,но някои хора си вярват.Май и тракийските накити са ментета,но ще видим дали ще си признаят.

  Коментиран от #3

 • Незнайко
  Отговор
  3 14:20  28.10.18

  До коментар #2 от "Наблюдател":

  Това че са ментета е повече от сигурно, но някои хора много се ангажираха и сега на живот и смърт ще твърдят, че са истински. А истината тук е на последно място.
 • До кога?
  Отговор
  4 13:29  29.10.18
  До кога тия археолози ще ни занимават с глупости а същевременно лапат по 2-3хиляди лева на човек за 20 дена да копаят и ни хвърлят прах в очите че чудо работа свършили -до кога???

Напиши коментар:


Публикувай