2 244 3

Любимите български думи са...

Любопитна анкета

Любимите български думи са...
Снимка: Shutterstock

Обич, родина, либе, благодаря – тези думи са сред любимите на българите според онлайн анкета, проведена от платформата „Как беше… на български?“. Анкетата е включвала няколко въпроса с отворени отговори. Участие в анкетата са взели предимно хора на възраст от 18 до 28 години, но е регистрирана активност и от почитатели на хубавите български думи на над 50-годишна възраст.

В проучването хората са споделили цитати от творби на родни будители. На първо място сред тях са думи на Левски. Своето място са намерили и цитати от Пейо Яворов, Добри Чинтулов, Христо Ботев, Любен Каравелов, Петър Берон. Цитирани са били и съвременни автори като Георги Господинов, Георги Божинов, Ивайло Петров.

Участниците в анкетата са изявили желание да изпишат правилно цели куплети от предпочитани автори, разказа пред БНР Силвия Митова, управляващ партньор в пиар агенция и създател на платформата. Сред нахлулите заедно с технологиите чуждици в езика анкетираните са откроили ъпгрейд, иновация, имейл и скрийншот.

„Многото чуждици усложняват комуникацията – и между компаниите, и между хората. Дори политиците се изразяват по доста сложен начин и остават недоразбрани. Ние вярваме, че освен бизнеса, политиците, учителите, медиите – всички ние сме отговорни в това как се изразяваме“, категорична е Силвия Митова.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 00:54  04.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ХаХа
  Отговор
  2 05:03  04.11.18
  Ей че лъжлива нация
 • Котарак
  Отговор
  3 09:04  04.11.18
  Безработица, мизерия, висока смъртност, демографски срив, корупция, безхаберие. Това също са любими български думи и изрази.

Напиши коментар:


Публикувай