1 202 1

Известни личности настояват за обществен достъп до колекцията на Светлин Русев

Богатата колекция на художника - повод за напрежение между интелектуалци и неговите наследници

Ели Стоянова

В отворено писмо до институциите известни личности настояват колекцията на Светлин Русев да остане достъпна за широката публика, съобщава Nova TV.

Светлин Русев успя да създаде уникална лична колекция от свои и произведения на наши и световни художници.

"Селектираше наистина уникални произведения, за щастие, защото той ги обгрижваше, такива хора не унищожават, а дават нов живот на произведенията”, коментира Вежди Рашидов.

Част от колекцията - над 400 произведения, той дари на Плевен през 80-те. Другата голяма част от колекцията на академик Русев се намира в ателието му на улица „Врабча“ в София.

Галерията в момента е затворена. В писмо до Министерския съвет, Министерството на културата и президентството творци изразяват притеснението си, че съдбата на колекцията е неясна. Опасяват се дали ще бъде съхранена.

"Това е едно национално богатство, то просто не е един човек събираше едни картини! Това е изумителна колекция и много хора се интересуват ще могат ли отново да видят тия неща", каза проф. Десислава Минчева.

Според дъщерята на Светлин Русев доц. Ралица Русева обаче писмото е атака срещу семейството й.

"Една изключително долно изготвена интрига, в която са въвлечени и хора, които не подозират за какво става дума. Кой е заплахата”, попита доц. Ралица Русева.

Ралица Русева твърди, че не за първи път й се налага да се бори срещу хора, които искали да се възползват от делото на баща й: "Беше ликвидирано Сдружение с името на баща ми, в което членуват хора, които искаха да сложат ръка на колекцията и да продължат, както едно време, докато баща ми беше жив - да си стоят на хранилката, да вегетират, паразитират!"

В писмото се настоява за колекцията на Светлин Русев да бъде осигурена достойна експозиционна площ, но и да се обезпечи напълно поддръжката й, без да се нарушават правата на наследниците.

„Беше неговата мечта и воля - тя да бъде запазена във вида, в който той я е създал", обясни проф. Минчева.

„Обществото трябва да има интерес каква е съдбата, бъдещата, на тези шедьоври. Като няма завещание, единствените негови наследници са неговите дъщери", уточни Вежди Рашидов.

А те не искат някой да се меси в решенията какво да правят с колекцията на Русев.

"Че ще я запазим, ще я запазим, но ако някой си мисли, че ще правим мавзолей на баща ми или храм, както пишат - това няма да стане”, заяви доц. Ралица Русева.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 08:46  04.11.18
    Колекцията е частна собственност и наследниците са тези, които се разпориждат с нея, след като няма документирано ЗАВЕЩАНИЕ !!! Могат да я продадат ако желаят !!!

Напиши коментар:


Публикувай