1 431 2

Родолюбец в опит да спаси изчезващите български занаяти

Благородната кауза на пловдивчанина Гавраил Гавраилов

Родолюбец в опит да спаси изчезващите български занаяти
Снимка: Facebook
Константин Карагьозов

Пловдивчанинът Гавраил Гавраилов подготвя календар със снимки за изчезващи български занаяти. Той се опасява, че бъчварството и изработката на филигранна сребърна бижутерия скоро ще бъдат само спомен.

"Идеята ми хрумна тази пролет, когато бяхме на един фестивал на чипровските килими в Чипровци и там се запознах с местните баби, които създават килимите, и се оказа, че те са доста възрастни вече и имат проблем с намирането на по-млади хора и така впоследствие още няколко пътувания из страната наистина се оказа, че занаятите такива, каквито ги познаваме или доколкото ги познаваме, са под риск от изчезване поради липса на желание сред младите хора да ги практикуват“, каза Гаврилов пред БНР и допълни още:

“Исках да снимаме ръцете на занаятчиите с материала, с който работят месец по месец. Избрахме си 12 занаята, разпределени сравнително пропорционално в цялата страна, като идеята ни е да засилим интереса към съдбата на тези занаяти и през следващата година във всеки един от месеците аз ще правя една публикация затова кой се крие зад тези ръце", обясни ГГавраилов, който е и автор на няколко книги за България и инициатор на идеята за календар, посветен на изчезващите занаяти.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Разумко
  Отговор
  1 13:53  03.11.18
  Поклон пред такива хора!

  Коментиран от #2

 • Преброяване на бесните язовци
  Отговор
  2 20:59  07.11.18

  До коментар #1 от "Разумко":

  +1. А иначе пича днес играе в "Стани богат".

Напиши коментар:


Публикувай