Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 15:17 4 666 2

Уникално откритие в крепостта "Трапезица" (СНИМКИ)

  • трапезица-
  • велико търново-
  • кръст

Намериха първият в света златен кръст с частица от Христовото разпятие

Уникално откритие в крепостта "Трапезица" (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА

Zлатен кръст енколпион е открит при археологическите разкопки на Трапезица от екипа на археолога проф. Константин Тотев от филиала на НАИМ при БАН.

Кръстът е реликва, която се е поставяла при строителството и освещаването на храмове през Средновековието, според седмото правило на седмия Вселенски събор от 787 година, посочи Тотев.

Той уточни, че находката е откритата в апсидата на църква 23 в западната част на крепостта. Кръстът е с тегло 75 грама, с височина 11 см., широчина 5,5 см. и дебелина около един сантиметър. Според археолога кръстът е византийска изработка и вероятната му датировка е от втората половина на 12 век.

Уникално откритие в крепостта "Трапезица" (СНИМКИ)

Характерното за този вид кръстове е, че се състоят от две части, които се затварят и образуват куха кутийка, в която е положена част от светия кръст. Рамената на кръста са правоъгълни, като в краищата си завършват с кръгли медальони. Разпятието е украсено двустранно с релефни изображения.

Според проф. Тотев находката е от изключително значение, защото подобни кръстове реликварий, но от бронз са откривани на много места, четири от сребро са изложени в музея в Женева, но до този момент в известната литература не са били описвани златни кръстове с подобно предназначение.

Уникално откритие в крепостта "Трапезица" (СНИМКИ)

Интересното е, че в хода на разкопките са открити още два кръста - единият нагръден от бронз, другият хоругвен, вероятно от желязо. Три кръстта са гравирани върху камъка, част от олтарната маса на църквата. Над тях е изписан надпис на кирилица, който гласи "Цар на Славата", която се свързва с 24 -ия Давидов псалм, уточни проф. Тотев.

Уникално откритие в крепостта "Трапезица" (СНИМКИ)

Църква 23 беше открита в края на септември до Западната крепостна стена. Отличава се с уникалните си фрески, които са рисувани през XIII век, когато е бил построен и храмът. Откритите парченца от стенописите, илюстриращи богатата украса на църквата са в процес на реставрация.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    1 0 Отговор
    13 век, разцвета на България и след това пълчищата обрязани в акъла мюслита ни задържат развитието за 500 години.
  • 2 Баш Иманярин

    1 0 Отговор
    Господа археолози кръста е позлатен,а не златен