Last news in Fakti

17 Ноември, 2018 18:55 2 928 2

Почина големият писател Уилям Голдман

  • уилям голдман-
  • писател-
  • почина-
  • сценарист-
  • оскар-
  • сащ

Сценаристът си отиде на 87 години

Почина големият писател Уилям Голдман - 1
Снимка: БТА/ AP

На 87-годишна възраст почина известният сценарист, драматург и писател Уилям Голдман, съобщава Асошиейтед прес. Дъщерята на писателя, Джени, съобщи, че баща й е починал вследствие на усложнения от рак на дебелото черво и пневмония.

Той е носител на две награди "Оскар" - награда за най-добър оригинален сценарий за "Буч Касиди и Сънданс Кид" и на наградата за най-добър адаптиран сценарий за "Цялото президентско войнство". Голдман е автор на едни от най-емблематичните фрази в холивудското кино, като например "Проследи парите!" в "Цялото президентско войнство".

Голдман през целия си живот беше горд нюйоркчанин кореняк и никога не склони да се премести в Холивуд, въпреки многобройните му ангажименти там, отбелязва Асошиейтед прес. Той предпочиташе да се качи на самолета и да даде ценните си напътствия на режисьорите и продуцентите в Лос Анджелис, след което отново се връщаше в Града на небостъргачите и начеваше поредния сценарий, който завършваше с невероятна бързина.

Известният си дебютен роман "Златният храм" през 1957 година Голдман написва само за 10 дни. Той е автор на многобройни филмови сценарии на ленти като "Степфордските съпруги", "Маверик", "Мизъри", "Чаплин" ,"Капан за сънища" и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдурко

    5 7 Отговор
    Един чифут по-малко! Това е много добре, очакваме още чифути в минус!
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Златният храм - невероятен роман. Скъп спомен и подарък. Благодаря ти Мам. Почивайте в мир.