23 Ноември, 2018 23:00 2 149 12

Откриха уникална изложба, посветена на Първата световна война

  • първа световна война-
  • изложба-
  • архиви-
  • снимки-
  • документи

Изложбата проследява разгръщането на бойните действия

В четвъртък в изложбена зала „Архиви“ беше открита документалната изложба „Победа и…. погром. Величие и… падение.“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война (1914–1918 година).

В изложбата са представени документи, снимки и други архивни материали от Националния архивен фонд на Република България, измежду които и ратифицираното копие на Договора за мир между страните победителки в Първата световна война и България, подписан в Ньой сюр Сен, Париж на 27 ноември 1919 година.

Организираната от Държавна агенция „Архиви“, документална изложба представя българската армия и военачалници, заедно с епизоди от живота на фронта; проследява разгръщането на бойните действия и приключването на войната. Представените архивни документи са специално подбрани и някои от тях, като тайната конвенция между Царство България и Германската империя, подписана на 24 август (6 септември) 1915 година, се показват за първи път пред публика.

Заглавието на изложбата е взето от запис в личния боен дневник на генерал Владимир Вазов от 6 ноември 1918 г., който също ще бъде представен в оригинал. Изложбата „Победа и…. погром. Величие и… падение.“ може да бъде посетена до 17 декември 2018 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    6 11 Отговор
    Русофобите ни вкараха и в тази война на гешната страна. Русофобите в България дължът територия на народа! Заради русофобите българите от Западните покрайнини се мислят за македонци!
  • 2 Пиниза

    21 1 Отговор
    Война която Б-я води за национално обединение,жънеше победа след победа на бойните полета.Б-я излезе от войната победена,опозорена с огромни жертви и материални загуби.Всичко това заради отмъстителността на френския президент Клемансо и алчноста на сърби и гърци.Особено на гърците.

    Коментиран от #3

  • 3 Histori

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пиниза":

    Французите са виновни че русофобите ходят по з.... на германците!??
  • 4 Матракчи

    4 3 Отговор
    Сега тук мого пишешти ще скочат да пишат,че цар Фединанд е виновен за всичко.

    Коментиран от #5

  • 5 Нагазадзе

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Матракчи":

    Що комунистите ли савиновни?

    Коментиран от #6

  • 6 Матракчи

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нагазадзе":

    Не знам колко са виновни комунистите,но голям виновник е селянина от Славовица Ал.Стамболийски.С участието си в аферата Клоазиер оствил войската и населението да гладуват.
  • 7 Матракчи

    4 1 Отговор
    Ал.Стамболийски е деморализирал войниците с влиянието си като селски земеделски водач.
  • 8 подозрителен

    0 0 Отговор
    Вход свободен ли е или пак - дай 10-15лв. ??? Те тея изложби ги направиха като премиерен филм в МОЛа!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Пища Хуфангел

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "подозрителен":

    Не, за патриоти е 25 лв.

    Коментиран от #10

  • 10 свидетел

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пища Хуфангел":

    За ученици, студенти и пенсионери е 50лв., а за малки деца 100лв. щото никое правителство не харесва поданици познаващи и уважаващи историята, а онези, които искат да я знаят ще трябва да плащат...
  • 11 Валентин

    1 0 Отговор
    Не знам защо изобщо си хабя времето да разглеждам коментарите на този сайт. Сякаш има някакъв таен заговор да се съберат най-неразбралите и най-незнаещите хора от държавата с цел да изпросят по няколко простотии. Ето първият коментар - русофилите му виновни, на друг Стамболийски... 3 коментара ми мрънкат някви простотии за цените и "как народ който си знае историята е опасен за правителството". Вий пънове такива за какви се взимате не знам

    Коментиран от #12

  • 12 Пиниза

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Валентин":

    Като не знаеш,трай.Ако искаш да знаеш,седни и прочети малко история и след това се прави на интересен.