3 815 3

Отиде си великият Бернардо Бертолучи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Режисьорът, чийто филм "Последният император" спечели девет награди "Оскар", почина на 77 години

Отиде си великият Бернардо Бертолучи (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: БТА/АР

Режисьорът Бернардо Бертолучи, чийто филм "Последният император" спечели девет награди "Оскар", почина на 77 години от рак в Рим, съобщи АР.

Бертолучи повлия на поколения кинорежисьори с нетрадиционните си филми като "Конформистът" и "Последно танго в Париж", в които изследва политиката и сексуалността чрез личен поглед и новаторска операторска работа.

"Последният император" доминира на наградите "Оскар" през 1988 г., като печели във всяка категория, в която е номиниран, включително за най-добър филм и най-добър режисьор. Така Бертолучи става първият и единствен италианец с награда "Оскар" за най-добър режисьор. Той е печелил също почетна награда "Златна палма" в Кан и почетен "Златен лъв" на кинофеситвала във Венеция.

Филмът му "Двадесети век (1900)" е признат за класика в родината му. "Последно танго в Париж" предизвиква скандал, но е и много успешен.

Бертолучи снима много в чужбина - в Париж, където е заснет и "Мечтатели", в Китай, в Африка - "Чай в пустинята", в Бутан - "Малкият Буда".

Незабравим е и "Открадната красота".

"Това беше последният император на италианското кино, господарят на всички фрески и номера.

Празникът свърши: трябват двама за танго" - каза Жил Жакоб, бившият президент на кинофестивала в Кан, който връчи почетната награда "Златна палма" на Бернардо Бертолучи през 2011 г.

Отиде си великият Бернардо Бертолучи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отиде си великият Бернардо Бертолучи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бернардо Бертолучи е роден на 16 март 1941 г. в Парма в семейство на интелектуалци. Филмът, който го поразява, е "Сладък живот" на Федерико Фелини. Баща му, който е поет и кинокритик, му подарява първата му камера, когато е на 15 години. След успеха на "Последно танго в Париж" Бертолучи разполага с достатъчно средства за мащабни филми.

Отиде си великият Бернардо Бертолучи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Италия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Bahti
  Отговор
  1 11:47  26.11.18
  ТИТАН!
 • Кино критика
  Отговор
  2 11:47  26.11.18
  Този филм ,, Пследния император" го бях збравил сниман е 80 и някоя година!!
 • Помнеща
  Отговор
  3 00:57  28.11.18
  След "Последно танго в Париж" , много от нас усетиха новото приложение на кравето масло по време на любов .

Напиши коментар:


Публикувай