26 Ноември, 2018 11:43 5 526 3

Отиде си великият Бернардо Бертолучи (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • бернардо бертолучи-
  • оскар

Режисьорът, чийто филм "Последният император" спечели девет награди "Оскар", почина на 77 години

Отиде си великият Бернардо Бертолучи (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимка: БТА/АР

Режисьорът Бернардо Бертолучи, чийто филм "Последният император" спечели девет награди "Оскар", почина на 77 години от рак в Рим, съобщи АР.

Бертолучи повлия на поколения кинорежисьори с нетрадиционните си филми като "Конформистът" и "Последно танго в Париж", в които изследва политиката и сексуалността чрез личен поглед и новаторска операторска работа.

"Последният император" доминира на наградите "Оскар" през 1988 г., като печели във всяка категория, в която е номиниран, включително за най-добър филм и най-добър режисьор. Така Бертолучи става първият и единствен италианец с награда "Оскар" за най-добър режисьор. Той е печелил също почетна награда "Златна палма" в Кан и почетен "Златен лъв" на кинофеситвала във Венеция.

Филмът му "Двадесети век (1900)" е признат за класика в родината му. "Последно танго в Париж" предизвиква скандал, но е и много успешен.

Бертолучи снима много в чужбина - в Париж, където е заснет и "Мечтатели", в Китай, в Африка - "Чай в пустинята", в Бутан - "Малкият Буда".

Незабравим е и "Открадната красота".

"Това беше последният император на италианското кино, господарят на всички фрески и номера.

Празникът свърши: трябват двама за танго" - каза Жил Жакоб, бившият президент на кинофестивала в Кан, който връчи почетната награда "Златна палма" на Бернардо Бертолучи през 2011 г.

Отиде си великият Бернардо Бертолучи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отиде си великият Бернардо Бертолучи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бернардо Бертолучи е роден на 16 март 1941 г. в Парма в семейство на интелектуалци. Филмът, който го поразява, е "Сладък живот" на Федерико Фелини. Баща му, който е поет и кинокритик, му подарява първата му камера, когато е на 15 години. След успеха на "Последно танго в Париж" Бертолучи разполага с достатъчно средства за мащабни филми.

Отиде си великият Бернардо Бертолучи (ВИДЕО+СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    13 1 Отговор
    ТИТАН!
  • 2 Кино критика

    8 2 Отговор
    Този филм ,, Пследния император" го бях збравил сниман е 80 и някоя година!!
  • 3 Помнеща

    0 0 Отговор
    След "Последно танго в Париж" , много от нас усетиха новото приложение на кравето масло по време на любов .