3 518 4

Бачковският манастир крие тайни

В музейната сбирка е съхраняват и старинни икони, сред които и на рядко изобразявания свети Меркурий

Бачковският манастир крие тайни
Венцислав Михайлов

Безценни реликви опазват от векове монасите от Бачковския манастир "Успение Богородично". Сред шедьоврите на ювелирното изкуство е дарохранителница, която е умалено копие на катедралата "Сан Марко" във Венеция. Съкровищата се съхраняват в музея на манастира и могат да бъдат видени от посетителите.

Музеят на Бачковския манастир е създаден през 30-те години на миналия ХХ век и представя богослужебна утвар, старинни икони и църковни одежди. Някои от експонатите са изработени от монаси, други са дело на изкусни майстори.

Част от 500-те безценни образци са изложени в две нови зали на музея. Централното място е за дарохранителницата, която се съхранява при специални мерки за сигурност.

„Само две има такива запазени стари дарохранителници в България, едната е тук при нас, другата е в Националния исторически музей. Това е съд, в което се съхранява едно причастие, което се пази за специални случаи. Тя е сребърна, с позлата, с емайли, с филигран, камъни, има яспис, бисери, корали“, припомня пред БНР Стамен Пепелишев - уредник на музея на Бачковския манастир.

Няма данни обаче къде е изработена безценната дарохранителница.

Сред шедьоврите в музея са разпятия с дърворезба, близки като изработка до Рафаиловия кръст. Част от експонатите, сред които и потир от благородни метали, са създадени през 17-ти век в прочутите асеновградски ателиета.

В музейната сбирка е съхраняват и старинни икони, сред които и на рядко изобразявания свети Меркурий.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Още .
  Отговор
  1 21:59  27.11.18
  И " баба Гуси " знае някои тайни ..
 • Усмивката
  Отговор
  2 22:25  27.11.18
  Тази ,тези тайни обаче са .....изненадаааа....от онези дето струват пари.Превигированите посетители ,допуснати до тези чудодейни мистерии ,след съответното доплащне ,биват посветени .И след звучното цъкане,и пляскане придружено с „ ай стига бе”,ти лепват към фамилията„ балъкбачков” и айде ,поживо поздраво
 • отеца
  Отговор
  3 16:38  28.11.18
  Ами забравихте масата подарена от Мултигруп.И фитнес салона на дедо Борис с мерцедесите.
 • Novae1
  Отговор
  4 10:10  30.11.18
  И една мраморна маса, подарена от Илия Павлов.

Напиши коментар:


Публикувай