Last news in Fakti

1 Декември, 2018 11:13 1 619 2

Министърът на културата: Изкуството е свобода, провокациите са позволени

  • боил банов-
  • изкуство-
  • култура-
  • национална галерия-
  • ода жон

Давам им възможност да мечтаят, да творят, дори понякога да грешат, категоричен беше Боил Банов

Министърът на културата: Изкуството е свобода, провокациите са позволени - 1

"Изкуството е свобода и колкото е по-голям един музей, толкова повече свобода може да даде. Той затова е подкрепен от държавата, затова е национален - защото може да задава тон, може да прави провокации. Те не всеки път са успешни, но би било абсурдно творбите на изкуството да са винаги успешни". Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Денят започва" по БНТ във връзка с представеното в чест на Ода Жон в Националната галерия, станало известно още като "банкета с женски тела".

„Точно националните музеи и институти са тези, които могат да си позволят такова нещо. Малката галерия ще се притесни, а пък моята работа е да не притеснявам големите и да им дам възможност да мечтаят и да творят, дори понякога да грешат“, каза още министърът.

Министърът на културата: Изкуството е свобода, провокациите са позволени

По думите му смисълът на творческият акт е да нямаш задръжки, да избухваш, да не мислиш как ще се приеме, да се освободиш, това е и същността на твореца.

„В най-големите галерии и музеи са най-големите провокации - те затова са големи. Те не са големи, защото просто съхраняват изкуство през вековете и класически творби, те са големи, защото са в крак с времето. Дали времето е това, което ние най харесваме, дали избухванията на отделния художник са в най-добрата форма, дали са адекватни е отделен въпрос“, коментира Банов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    4 1 Отговор
    Я сега да каже ГЕРБ колко културни домове открихаи колко читалища?

    Коментиран от #2

  • 2 Отговор

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Точно толкова, колкото и всички други правителства преди тях!