6 565 21

Ода Жон и шефката на НХГ Яра Бубнова се изгавриха с паметта на Апостола!

Възмущението идва от Гражданско сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“

Мария Атанасова

Ода Жон и шефката на НХГ Яра Бубнова нагло се изгавриха с паметта на Апостола на свободата!

Раблезианското пиршество в сградата на някогашния турски конак, в която е бил съден Васил Левски, е истинско кощунство и изключително дръзко, цинично посегателство върху националната ни идентичност и традиции, смятат от Гражданско сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“.

Скандалният коктейл под формата на т.нар. „пърформанс” в балната зала на Националната художествена галерия, на който знайни и незнайни „културтрегери” се гощаваха със скъпи свински филета, шунки, луканки, салами и дебели пластове пастърма, оформени като полегнали голи женски фигури, а междувременно се черпеха обилно и с марков алкохол, съвсем справедливо предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, но тя не бива да отмине и отшуми като всяко чудо за три дни, защото далеч не е само проява на лош вкус, категорични са членовете на Сдружение „Православна младеж – Св. Петка Търновска“. Най-потресаващото в случая е, че пошлият банкет с отрупаните с десетки килограми месо дълги софри се случва именно в Княжеския дворец, който всъщност е някогашният софийски конак, припомнят от неправителствената организация. От старата сграда на конака, в който е бил разпитван и съден Васил Левски, са запазени каменните основи, върху които е изграден Княжеският дворец, и частично - фасадата. Знае се по документи и свидетелства на съвременници, че в основите на конака са изанданите, в които са били затваряни поборници, революционери, комитетски хора. Известно е също, че по време на разпитите, преди да бъде изпратен на бесилото, Левски е бил затворен в една от мрачните килии под конака, допълват от „Православна младеж – Св. Петка Търновска“. Но може би най-възмутителното е, че вулгарният „коктейл-пърформанс” на Михаела Дановска, по-известна с псевдонима Ода Жон, се провежда тъкмо в годината, в която отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, изтъкват още от гражданското сдружение.

Вместо обаче да отбележат с интересни и стойностни прояви годишнината и да отдадат почит пред саможертвата на българския национален герой, ръководителите на Националната галерия решиха да станат злощастен съавтор и съорганизатор на пищен банкет тъкмо в дните на Коледните /Рождественски/ пости, който при това е и с абсурдните претенции за „значимо арт събитие”, заявяват от православното младежко сдружение.

За поругаването на паметта на Васил Левски с организирането на скандалния мега банкет в салоните на Двореца, прочул се като „голямото плюскане”, шефовете на държавната НХГ и служителите, отговорни за провеждането му, следва да понесат дисциплинарни наказания, предвидени в чл. 187 от Кодекса на труда и касаещи „злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието”, настояват от „Православна младеж – Св. Петка Търновска“.

През последните дни неколцина приятели и защитници на Ода Жон с изявите си в медиите вложиха неистови усилия да замажат гафа с въпросното пиршество, представяйки го като невинна „арт провокация”, но старанията им са напразни – т.нар. „пърформанс” на мястото на някогашния конак, където се провеждаше разпитът на Левски пред извънредната следствена комисия, всъщност е опасно, непростимо покушение върху националната ни памет, достойнство и чест, аргументират се от гражданското сдружение. То е и брутална гавра с националния ни герой и неговите идеали, за когото изтъкнатият учен историк Николай Генчев писа, че „няма в нашата история личност, която така силно да е изявила себеотрицание и жертвоготовност в името на човека и живота, както Васил Левски”.

В тази връзка, а и за да наваксат очевидни пропуски в своето образование, предлагаме на ръководителите на НХГ да си закупят и прочетат книгата на Николай Генчев „Васил Левски”, в която се разкрива непреходното историческо значение на великия българин чрез неговите идеи, апостолско дръзновение и граждански подвиг, заявяват от „Православна младеж – Св. Петка Търновска“. От този научен труд те ще научат и за драмата в софийския конак през 1873 година, където един от най-големите синове на българския народ чрез своето мълчание произнася присъдата си над разлагащата се империя и показва на съвременниците си до какви висоти може да се извиси човешкият дух. Тъжното в случая е, че вместо да се грижим за патриотичното възпитание и изграждането на националното самочувствие на младите българи, предлагаме на публиката „пърформанси” от ранга на въпросното кичово мероприятие с луканките и саламите на г-жа Ода Жон, което, както се оказва, де факто е и изключително нагъл опит да се заличи мястото на Левски в народната памет, отбелязват в заключение от гражданското сдружение.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • jambazina
  Отговор
  1 15:05  01.12.18
  Гнусно и безвкусно.... По-зле и от прасето от кренвирши...
 • 2 15:19  01.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ГОРАЗД
  Отговор
  3 15:30  01.12.18
  Тези пък къде привидяха гавра!Това е просто неистов опит на посредствени хора да блеснат с нещо...каквото и да е!Колкото повече ги забелязваме и коментираме,толкова повече ги поощряваме!

  Коментиран от #4

 • Валя
  Отговор
  4 15:41  01.12.18

  До коментар #3 от "ГОРАЗД":

  Не че не съм съгласна и аз не харесвам хора като тези изпъчили гърди за да се показват , разбирам възмущението на тази религиозна група но не разбирам защо представят нещата така че само ,,вярата,, и религията могат да са фундамент за едно общество , сякаш аз съм черна овца в това общество и бивам отхвърлена като българка само защото съм атеистка , не мислите ли че е обидно и неправилно ?

  Коментиран от #5


 • Ввв
  Отговор
  5 15:49  01.12.18

  До коментар #4 от "Валя":

  Не,не мислим
 • 6 16:27  01.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • на цялата каца с л....
  Отговор
  7 17:18  01.12.18
  Много по голяма гавра е учебник с приказка за "добрия ром", учебници в които вече не се говори за турско иго, робство, а за "присъствие" всичкия джендъризъм и фалшива "толерантност" с която ни бомбардират! Като поправим тези неща тогава се дърляйте за провокациите на някаква противоречива художничка търсеща слава !
 • Асан Аков
  Отговор
  8 18:15  01.12.18
  таз крва се е оженила за учителя си, който е бил 40 години по дърт. Какво очаквате от такъв боклук
 • Комунистическата съпротива
  Отговор
  9 18:16  01.12.18
  Буржоазни лигавщини .....
 • ИВАН
  Отговор
  10 18:53  01.12.18
  Бляк, това ли е софийския елит .... Ти целия скован от злоба си, о шумен и разблуден град, и твойте електрични глобуси, всуе тъй празнично блестят ...
 • Фатих Мехмед
  Отговор
  11 18:56  01.12.18
  Този е терорист скачал против изконната турска власт и докарал страдание на народа каквото не са виждали никога
 • 12 18:57  01.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 13 19:28  01.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Миралай Паша
  Отговор
  14 19:56  01.12.18
  Абе васе тая година ше ходиме ли на сънито да сваляме мацетата хахаахха не мога брачето миии малко сам обесен муахахахах

  Коментиран от #20

 • ФАКТ
  Отговор
  15 20:34  01.12.18
  НАРОДЪТ мизерства,а буржоазията пирува,пие и живее охолно !!!
 • Чочо
  Отговор
  16 21:31  01.12.18
  Тези арт измислените са толкоз зле че никой не беше и чул за тях ако ги питаш се вживяват на интелектуалци обаче гладни.е нека се нахранят от нашите пари тези гладници. Безсрамници и саможивляци.
 • Разбрах само, че
  Отговор
  17 22:24  01.12.18
  Националната художествена.галерия е била турски конак. Още едно османско наследство...

 • Шаран БГ
  Отговор
  18 10:20  02.12.18
  Хубаво е все пак, че някой се сеща за Васил Левски и неговите идеали ! Но интересното е , защо този НЯКОЙ , изобщо не помисля да възроптае дори, че родните политици нямат и намерение да следват заветите на този същият Дякон, Васил Иванов Кунчев - Левски от Карлово ??? Кичат се с портретите му, а нямат и намерение да работят " за полза роду " ! Виж ти, мъчно им е за камъните , които помнят Дякона....... Пируващи винаги е имало по всякакъв повод. Най-малко мислят къде и на какво място. Важното е да има АПК /апване, пийване и ку.....лък/ !!!
 • 19 10:55  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 777
  Отговор
  20 13:34  02.12.18

  До коментар #14 от "Миралай Паша":

  Внимавай да не станеш не малко, а напълно обесен
 • Нормално
  Отговор
  21 14:17  24.01.19
  Яра Бубнова е рускиня, така че идиотщините ѝ са нещо нормално.

Напиши коментар:


Публикувай