1 231 3

5 декември 1791 г. Умира Моцарт

Той е сред най-популярните класически композитори

5 декември 1791 г. Умира Моцарт

На 5 декември 1791 г. умира Моцарт.

Творчеството на Моцарт е огромно по обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време — общо над 600 композиции, много от които се смятат за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната, оперната и хоровата музика.

Той е сред най-популярните класически композитори.

Моцарт проявява забележителни способности от най-ранна възраст. Той притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар.

На основата на немския зингшпил и на италианската опера-буфа Моцарт създава класическите опери "Отвличане от сарая", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан" и "Вълшебната флейта". Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади („Малка нощна музика“), "Реквием" и други.

Австрия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 08:38  05.12.18
  Вечна му памет,наистина велик,май умира от недобре сварена пържола(салмонела)...

  Коментиран от #2

 • Гоуст
  Отговор
  2 08:44  05.12.18

  До коментар #1 от "Гост":

  Задавил се е с рибна кост и е пил менте алкохол.
 • Гост
  Отговор
  3 14:49  07.12.18
  В тоя раздел "култура" напоследък имам чувството, че чета страницата с некролозите във вестника!!! На тая дата умрял тоя, на оная - оня и те така до края на света!!!

Напиши коментар:


Публикувай