9 Декември, 2018 12:45 2 794 2

На викингите дължим жанра фентъзи

  • викинг-
  • жанр-
  • фентъзи-
  • мит

Митовете за тях са изкривили историческата истина

На викингите дължим жанра фентъзи - 1
Снимка: Shutterstock

Думата "викинги" и до днес буди респект, макар много хора да не знаят за тях повече от това, че са били варвари, обитаващи през ранното Средновековие бреговете на Скандинавия. В Европа ги наричали "нормани" - "мъже от Севера", или "варяги". Оттам насетне започват легендите за викингите, част от които бяха претворени в хитовия филмов сериал "Викинги".

Всъщност, в основната си част викингите са били селяни от датски, норвежки и шведски произход - земеделци, занаятчии, мореплаватели и търговци, пише dir.bg. Но тези селяни умеели да се бият и станали известни като жестоки завоеватели. "Двойнствената" им природа, според някои, била плод на тяхното езичество.

Завоевателната история на викингите е главно в периода от 517 до 1066 г. Тогава някои техни племена напускат родните си земи и предприемат походи - чак до Северна Африка. По време на тези походи викингите завоюват земи в Средна и Източна Европа, и се заселват в тях. За това свидетелстват много източници - предимно древни византийски и руски хроники. Шведските викинги, споменавани като варяги, отиват на изток, а норвежките и датските, наричани нормани - на запад.

Преди 7 години археолози съобщиха, че са открили останки от викингски воин в днешна Южна Англия.

Викингите бродели по целия свят, но жадували да се върнат у дома. Тази сантименталност, обаче, оставала незабелязана от народите, които покорявали. Цяла Средновековна Европа треперела от тях. Носели са легенди, че викингите побеждават дори морските чудовища. Вероятно от страх, християните сравнявали викингите с Дявола, и затова си ги представяли "рогати".

Така възникнало първото невярно описание на викингите, а именно, че те уж носели "рогати" шлемове. Това, до момента, не се потвърждава от нито един археологически артефакт. Тъкмо обратното, единственият открит до днес шлем на викинг, не е "рогат".

Викингите били изкусни мореплаватели. Те първи стигнали бреговете на Гренландия и Исландия, основали колония в Северна Америка. Стигнали Азия и Северното крайбрежие на Африка.

Корабите им се виждали отдалече, защото светели от постоянно поддържания огън на палубата. Викингите постигали постоянен огън с помощта на специално приготвена смес от дървесни гъби, варени в урина и после изсушавани. Всъщност, на практика те използвали натриевият сулфат, съдържащ се в урината, като по този начин постигали тлеене и можели да пренасят огъня постоянно със себе си във всякакво време - дори по време на морска буря.

Всичко това очевидно е вдъхновило авторите на сериала "Викинги", сътворен по историята на великия викинг Рагнар Лодброк. Филмът се превърна в истински хит, не само заради майсторското изпълнение, но и заради акуратността на авторите на сагата спрямо реалните факти. Сюжетът обхваща онзи период, в който викингите нахлуват и се заселват край бреговете на Британските острови през IX век. Шлемовете им във филма са изработени по подобие на единствения открит до днес автентичен викингски шлем - т.е. не е с рога.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !?!?!?!?!?

    5 2 Отговор
    Страховити простотии. Тръпки да те побият: единственият открит шлем не бил с рога и това доказвало, че викингите не носели рогати шлемове. Пък как това води до извода в заглавието... мистерия. Мистерията, за която споменава Айнщайн за безкрайността на глупостта.
  • 2 Дада

    2 3 Отговор
    Хаха всичко е дрън дрън холивуд игра на тронове куку руку